Pokud na nás ukážou, rozhodnou o spalovně lidé, slíbila Mohelnice

Kde přesně v kraji bude spalovna stát, ještě není jisté, města ale nečekají. Mohelničtí zastupitelé se zavázali, že vyhlásí referendum v případě, pokud jim kraj oznámí, že spalovna bude právě u nich. Takový postup by se líbil i obyvatelům Přerova.

15. 6. 2012 | 10:00

Ještě nikdo neukázal prstem, kde přesně bude v Olomouckém kraji stát spalovna, a už se o ni bojuje. Nebo spíš proti ní. O případné existenci tohoto zařízení ve svém městě by třeba obyvatelé Mohelnice mohli rozhodovat v místním referendu. Tamní zastupitelé se ve středu večer dohodli, že jej vyhlásí v případě, jestliže hejtmanství bude chtít vybudovat zařízení na energetické spalování odpadu právě u nich.
V Přerově, který je podle zákulisních informací MF DNES nejžhavějším kandidátem na umístění tohoto zařízení, místní občanská sdružení i ekologové začali případnou výstavbu kritizovat, hned co se jejich město objevilo na „kandidátní listině“. Lidé i opozice rovněž tlačí na možnost vyhlásit referendum v případě, že se rozhodne kraj pro spalovnu v jejich městě. Na rozdíl od Mohelnice ale zatím takový závazek zastupitelstvem neprošel.
„Vedení města se zavázalo vypsat místní referendum na toto téma a ukládá radě zpracovat materiály do 60 dnů od doby, kdy by městu bylo písemně dáno na vědomí, že Mohelnice byla vybraná jako vhodná pro vybudování spalovny,“ potvrdil mohelnický starosta Aleš Miketa. Jde o kompromis. Zdejší opozice chtěla, aby se referendum vyhlásilo hned. „Což ale považujeme za zbytečné ve chvíli, kdy se vůbec neví, jestli má u  nás spalovna opravdu stát,“ dodal místostarosta Antonín Navrátil. Současně však podle něj jde o citlivou otázku, a proto chtějí místní uklidnit. „Aby věděli, že se s nimi v případě, že by se Mohelnice skutečně stala kandidátem pro výstavbu, počítá,“ podotkl Navrátil.

V Přerově vyhnala spalovna lidi do ulic, dostali jen příslib

Už 16. dubna se pak vydali do ulic lidé v Přerově. Demonstranti předali v klubu Teplo své požadavky právě zasedajícím přerovským zastupitelům. „Protestním pochodem jsme chtěli ukázat, že nesouhlasíme s případným budováním spalovny v našem městě a chceme referendum. Primátor přislíbil, že pokud studie proveditelnosti doporučí Přerov jako vhodnou lokalitu, tak zastupitelstvo projedná vyhlášení referenda. Je to ale jen příslib, z něhož se dá vykroutit,“ řekla včera za iniciativu Za naše děti proti spalovně Šárka Holubářová s tím, že s dalším postupem počkají až po zveřejnění výsledků studie.
„Zatím případné vyhlášení referenda není definitivní, protože takovou věc by muselo nejdříve schválit zastupitelstvo,“ podotkl mluvčí magistrátu Bohuslav Přidal. I tamní radní čekají, až co řekne klíčový dokument. Ten má být hotový už za pár týdnů. Oficiálně zatím hejtmanství žádné místo, kde by měla spalovna skutečně stát, neoznačilo.

Postavte ji, ale ne na naší zahradě...

Náměstek olomouckého hejtmana Pavel Horák je tak z podobného přístupu lidí spíš zaskočený. Nejenže je podle něj možností, kde by zařízení mohlo fungovat, daleko víc, ale hlavně ještě není nic rozhodnuté. Odpovědi dá až právě studie proveditelnosti. „Mnozí uznávají, že toto zařízení, které navíc bude produkovat energii, je řešením. Říkají:,Postavte jej. Ale ne na naší zahradě‘,“ shrnuje Horák s tím, že spalovna je s ohledem na stále přísnější podmínky skládkování a rostoucí hory odpadu východiskem.
Což si ale odpůrci a ekologové nemyslí a plán kritizují. Chtějí víc třídit. To by ale rád i kraj. „Jediný rozdíl mezi námi a kolegy z ekologických hnutí je ten, že oni si myslí, že spalovat se může jen posledních 20 procent, zbytek se dá třídit. To by bylo fajn, jenže realita je jiná a nezpracovatelného odpadu je dnes daleko víc,“ podotkl Horák.
Klidní i obavy lidí ze zhoršení životního prostředí v místě, kde by takový podnik stál. Strach podle něj plyne ze špatných zkušeností z  minulosti, kdy se s lidmi nikdo moc nebavil o tom, co se kde bude stavět. „Bohužel se na to doplácí v dnešní době. Nedůvěra lidí k jakýmkoliv podobným stavbám je obrovská,“ řekl Horák, podle nějž provoz moderních zařízení na energetické využití odpadu podléhá přísným předpisům a limitům.
Mohelnický starosta by se sám za sebe spalovny nebál. „Jde o to bavit se věcně o všech argumentech pro i proti. Pokud tato zařízení nechceme nikde, tak musíme vymyslet, jak neprodukovat odpad,“ uzavřel Miketa.

Mladá fronta DNES | 15.6.2012 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 3 | Autor: Jitka Janečková | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme