POHODOVÝ ADVENTNÍ ČAS S KULTURNÍMI AKCEMI V JESENÍKU

13. 12. 2023

Adventní čas je tu a s ním občas i hektické přípravy na vánoční svátky. Nezapomínejte však na sebe, přijďte se uvolnit, duševně zrelaxovat a navodit si tu pravou vánoční atmosféru ne některou z prosincových kulturních akcí v Jeseníku.

Hned první adventní neděli se rozzářil smrk ztepilý na Masarykově náměstí. V tento den byl také poprvé veřejnosti odhalen betlém sochaře Zdeňka Macháčka ml. z Javorníku, který k výrobě použil jesenické lipové dřevo. A na náměstí se vrátila světelná instalace Hvězda od Richarda Loskota. Adventní program ale tímto neskončil.

STŘÍBRNÁ NEDĚLE S TRHEM

Letos mimořádně na Stříbrnou neděli proběhne na náměstí od 10 do 18 hodin trh s vánočním zbožím, punčem, medovinou, perníčky a vším, co k předvánočnímu času neodmyslitelně patří. Zakoupit si zde můžete ještě dárky na poslední chvíli. Městská kulturní zařízení nabídnou dárkové vouchery pro celou rodinu na kulturní akce v roce 2024, malířské kurzy, členství do knihovny nebo poukazy do kina. Kolem poledne ochutnáte hřejivou polévku z rukou starostky města Zdeňky Blišťanové. A po celý den bude připravena řada hudebních vystoupení. Písničkář Martin Láska v doprovodu houslí zahraje známé písně Fleretu, Čechomoru nebo Vlasty Redla, milovníci dechové hudby se mohou těšit na Brass Band Šohaj. Z druhé strany hor přijede pěvecký sbor ze Šumperku Andante a rockové pecky uslyšíte v podání kapely Generace 75 z Bruntálu. Skvělou soulovou zpěvačku Irenu Budweiserovou, známou z třicetiletého působení ve Spirituál kvintetu není třeba představovat a celodenní program v neděli 17. prosince zakončí vystoupení barda českého muzikálu Daniela Hůlky.

PŘEDVÁNOČNÍ KONCERTY

Komu raději vyhovuje teplejší prostředí, toho zvou Městská kulturní zařízení v tomto období na krásné předvánoční koncerty. Ve čtvrtek 14. prosince od 19 hodin je v Divadle Petra Bezruče na programu koncert Tomáše Kočka s orchestrem s adventními písněmi z alba Koleda. Kapela oceněná dvěma cenami Anděl v kategorii world music vychází hluboko z moravské tradice, vše navíc koření folkem, rockovým a metalovým nádechem. V úterý 19. prosince přijede do Jeseníku letošní jubilant Václav Neckář se svojí kapelou Bacily. Legenda české hudební scény zcela jistě zazpívá oblíbené hity, ale i písničky z pera jesenického rodáka Jaroslava Švejdíka Půlnoční nebo Podzim, který popisuje kolonádu Priessnitzových lázní. Na vánoční svátky naladí a po duši pohladí skladby zahrané na modrých houslích Pavla Šporcla v pátek 22. prosince v 17 hodin v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jeseníku. Našeho předního houslistu doprovodí zpěvem jeho žena Barbora Kodetová. Pavel Šporcl zahraje dle stejnojmenného alba úspěšný a oceňovaný program Vánoce na Modrých houslích.

DARUJTE ZÁŽITEK, DARUJTE SPOLEČNÝ ČAS

Pod vánočním stromečkem můžete své blízké potěšit nejen klasickým dárkem, ale i tím, že jim věnujete svůj čas. Skvělou volbou může být například vstupenka na divadelní představení, zábavnou show nebo koncert. Vybrat můžete i z představení pro děti a teenagery nebo pořídit voucher na výtvarné kurzy pro dospělé.

Více informací najdete na www.mkzjes.cz

V kostele Nanebevzení Panny Marie zahraje na modré housle Pavel Šporcl

VÝSTAVA ŠÁRKA JANEBA ZÁHON PLNÝ PLEVELE

Malířka z Havlíčkova Brodu, absolventka Ateliéru malířství a fotografie na Fakultě výtvarných umění v Brně a spoluautorka knihy Dějiny hudby, která získala ocenění v rámci soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2022, Šárka Janeba, představuje na výstavě v Jeseníku své malby, akvarely a kresby vybrané z nových i starších cyklů, které jsou inspirovány zahradou, zahradničením, vesnicí a sžíváním se s tímto staronovým prostředím. Výstava je k vidění v jesenické Katovně do 22. prosince 2023. Probíhá k ní i edukační program „ROK V ZAHRADĚ – OD SEMÍNKA K PLODU“ Jaké jsou jednotlivé fáze rostlin a plodin? Jak vypadá sazenice jahody, semínka vlčího máku nebo třeba špenátu? Na pozadí výstavy malířky Šárky Janeby se na chvíli staneme ilustrátory i zahradníky a budeme společně poznávat roztodivné podoby přírody a její cykly napříč celým rokem. Vyzkoušíme si tušovou kresbu, malbu akvarelem a vytvoříme si kolektivní herbář semínek. Vhodné pro děti ve věku 7-14 let.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme