Pěstounů je málo, začaly nábory

PRAHA Měla to být novinka, jež pomůže dostat děti z ústavů do rodin.

16. 1. 2014

Ministerstvo práce spustilo tento týden speciální propagační akci na novou profesi. A už příští pátek v Brně začne série školení pro úředníky, jak nové rodiče pro opuštěné děti aktivně shánět. Kritici zákona se obávají, že si lidé začnou opuštěné děti brát pro peníze. „Přesně před tím nás varovali odborníci,“ říká poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková. Školení, které je hrazené z dotačního programu pro snižování nezaměstnanosti, pořádá Nadační fond J&T, který ministerstvu pomáhá s propagací. Na to se také ministerstvo odkazuje. „Ministerstvo neiniciovalo aktivity vedoucí k získávání zájemců o pěstounskou péči z řad nezaměstnaných,“ říká mluvčí Petr Sulek.

Profesionálních pěstounů je potřeba 500. Po roce platnosti zákona je jich jen 115. A objevují se další úskalí novely: v ústavu skončila holčička, kterou od pěstounů úředníci vrátili matce závislé na drogách. Ta pak s kojencem žila na ulici. Někteří poslanci chtějí novelu přepsat. 

Dopady novely se už příští středu bude zabývat sociální výbor Sněmovny. Podle jeho místopředsedy Romana Sklenáka z ČSSD je problém v tom, že se vše uspěchalo.

„Státy, které řešily přechod z ústavní péče o ohrožené děti na pěstounskou, to připravovaly několik let. Tady to minulá vláda chtěla rychle, takže to protlačili, ale teď se ukazuje, že to nejde,“ vysvětluje Sklenák. Odborníci upozorňují i na to, že kvůli malému zájmu o pěstounství jsou podmínky pro výběr těchto lidí nastaveny velmi mírně. A děti dostávají do péče i zájemci, kteří jsou věkem spíše prarodiče než rodiče.

„V Praze zařadili paní, které je už 65 let,“ upozorňuje vedoucí Ústavu sociální medicíny a veřejného zdravotnictví Univerzity Karlovy František Schneiberg.

Podle ministerstva je to v pořádku. „Každý zájemce o tuto formu péče je posuzován individuálně podle skutečných schopností a osobnostních charakteristik, ne podle věku. Zatímco u dlouhodobé péče je třeba u lidí ve zralejším věku posoudit i to, jak budou zvládat péči o dorůstající dítě po několika letech, u přechodné péče se očekává, že dítě během několika týdnů nebo měsíců odejde, proto je nejdůležitější aktuální situace v rodině pěstouna,“ říká mluvčí Sulek.

Přestože ministerstvo oficiálně tvrdí, že zájemců o pěstounskou péči na přechodnou dobu má dost, rozjelo tento týden na Královéhradecku a Zlínsku speciální náborovou akci. Například na Královéhradecký kraj totiž připadá jen sedm profesionálních pěstounů.

16. 1. 2014, Mladá fronta DNES, Strana: 1, Titulní strana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme