Olomouc oceněna v Bruselu za projekt města bez bariér

3. 12. 2011 | 12:00

Výrazný úspěch zaznamenala Olomouc v soutěži Access City Award 2012, jejíž výsledky byly vyhlášeny ve čtvrtek odpoledne v Bruselu. Získala speciální ocenění za informování, komunikaci a nové technologie, kterými pomáhá zvyšovat kvalitu života osob se zdravotním postižením.
Cenu, kterou předávali viceprezidentka Evropské komise Viviane Redingová a jediný sluchově postižený člen Evropského parlamentu Ádám Kósa, převzal primátor Martin Novotný (ODS). „Máme z ní samozřejmě obrovskou radost. Bezbariérová Olomouc je důležitý projekt a my jsme velmi rádi, že v záplavě přihlášených vynikl natolik, že jsme mohli převzít toto ocenění,“ uvedl Novotný.
Olomouc se jako jediné město z České republiky dostala do nejužšího výběru osmi finalistů z celkem 114 měst z  třiadvaceti Evropské unie.
„Již deset let se snažíme prostřednictvím projektu Bezbariérová Olomouc nacházet co nejefektivnější způsoby, jak zlepšit podmínky života osob se zdravotním postižením. Koncepčním naplňování myšlenky Olomouce bez bariér se nám tak daří dlouhodobě zvyšovat kvalitu jejich života. Jsem proto velmi ráda, že k již několika obdrženým oceněním za projekt Bezbariérová Olomouc nyní přibývá další úspěch, a to obrovský. Ocenění v takové soutěži si nesmírně vážíme a jsme velmi rádi, že je naše práce nejen vidět, ale hlavně že mnoha lidem pomáhá,“ konstatovala náměstkyně primátora Eva Machová (TOP 09), která projekt do soutěže přihlásila.
Přestože nejviditelnější z oblasti odstraňování bariér jsou bezbariérové chodníky, tramvaje či výtahy, projekt Bezbariérová Olomouc má širší záběr. Mezi technologie a komunikaci, které nyní evropská porota ocenila, patří například multimediální průvodce dostupný v  olomouckém informačním centru, haptické modely památek i možnost osob se zdravotním postižením zapojit se do plánování stavebního odstraňování bariér.
„Sami lidé i organizace nám pomáhají vytipovávat nejvhodnější trasy, na nichž by bylo potřeba odstranit bariéry. Je to přínosné pro obě strany. Protože přiznejme si, zdravý člověk se nikdy nedokáže zcela vžít do potřeb těch, kteří mají nějaké postižení. Ale netýká se to jen jich. V určité fázi života potřebuje bezbariérovost každý z nás, ať už maminky s kočárkem, člověk s nohou v  sádře nebo staří lidé, kterým už zdraví neslouží jako dřív,“ dodala náměstkyně.
Access City Award je iniciativa Evropské komise ve spolupráci s  Evropským fórem osob s postižením. Cílem tohoto ocenění je ukázat a ocenit města nad 50 000 obyvatel, která umožňují či podporují iniciativy snažící se zlepšit přístupnost v městském životním prostředí pro osoby s postižením, a to v  kontextu stárnutí populace.

Právo | 3.12.2011 | Rubrika: Střední a Východní Morava | Strana: 12 | Autor: Miloslav Hradil

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme