Odpor proti supermarketu symbolizuje billboard přímo na "místě činu"

30. 8. 2021

ŠUMPERK - Občané Šumperka dál protestují proti chystané změně územního plánu u Šumavské ulice, kterou chce prosadit vedení města. Přímo na místě se objevil velkoplošný plakát, který satiricky kritizuje zamýšlenou stavbu supermarketu a připomíná osud místní knihovny, kterou radnice v této lokalitě naopak zrušila.
Opozice: Nabízíme řešení a kompromis
"Nelíbí se nám postup a jednání města. Billboard odráží názor většiny obyvatel místního sídliště. Územní plán má povolit neřízenou zástavbu v území, bez garance, že se tím nezhorší kvalita života stávajících obyvatel," uvedl opoziční šumperský zastupitel Radovan Auer.
"Nová zástavba na Šumavské v Šumperku přinese do oblasti velký nárůst hluku a dopravy, a to především kvůli chystanému Lidlu. Šumavská ulice je už nyní přetížená, má problematický profil, málo přechodů, je hned vedle školy, je tu velký pohyb dětí a seniorů. Nabízíme radnici řešení a kompromis, ale vedení města odmítá jednat a jde hlavou proti zdi, aby zástavbu prosadila," doplnil Auer.
Starosta: Minimalizujeme dopady na stávající obyvatele
Starosta města Tomáš Spurný projekt hájí také tím, že připravovaná změna umožní výstavbu až 2000 bytů a rodinných domů. Zároveň slíbil, že zástavba znatelně neovlivní kvalitu života u Šumavské ulice. "Město se bude všemi silami snažit, aby se minimalizovaly dopady na obyvatele domů, kteří již v lokalitě žijí a bude podnikat kroky k tomu, aby se nezhoršila dopravní situace v lokalitě. Na tom nyní hodláme intenzivně pracovat, teprve poté může být tato změna územního plánu opětovně projednávána," slíbil starosta Spurný.
Změna už dvakrát neprošla
Vedení města se pokusilo změnu územního plánu schválit již na dvou jednáních zastupitelstva. Na jaře i v létě. Pokaždé byl materiál ale stažen kvůli nepřipravenosti podkladů. Další pokus radnice prohlasovat usnesení se odehraje v září.
"Chtěli jsme se sejít s panem starostou Spurným a vysvětlit si naše postoje. Máme zájem se dohodnout na provedení územní studie, která by neřízenou zástavbu regulovala. Bohužel pan starosta jednání napřed potvrdil, pak ale zrušil," řekl Radovan Auer.
Lidé podepsali petici
Proti zamýšlené změně územního plánu protestovaly na jaře stovky lidí podpisem petice. Postup radnice v této věci kritizoval přímo na jednání městského zastupitelstva náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro strategický rozvoj Jan Šafařík. Negativní názor na chystanou výstavbu vyslovil také předseda komise strategického rozvoje Rady města Šumperka Karel Hošek. O pár dnů později byl z této pozice odvolán pro ztrátu důvěry.

https://sumpersky.rej.cz/clanky/zpravy/1056-odpor-proti-supermarketu-symbolizuje-billboard-primo-na-miste-cinu

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme