Očkování proti zrádné HPV infekci nyní levnější

4. 1. 2012 | 15:00

Ušetřit mohou nyní lidé, kteří žijí nebo pracují v Olomouci a rozhodnou se pro očkování proti HPV infekci. Místo 10 500 zaplatí pouze 7398 korun, a to díky projektu „Chraňte se včas“, nad kterým převzala záštitu náměstkyně primátora Eva Machová (TOP 09). Akce, která potrvá do konce června, je určena pro ženy ve věku od 14 do 45 let a mužů od 9 do 26 let.
HPV je nejčastější sexuálně přenosnou infekcí. „Vzhledem k obecnému mínění o pohlavně přenosných nemocích je však třeba upozornit, že HPV, neboli lidské papilomaviry, způsobují nejen genitální bradavice, nádory pochvy, penisu, análního otvoru, ale také například karcinomy úst a hrtanu či polypy dýchacích cest. Očkování je proto vhodnou ochranou žen i mužů,“ uvedla mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.
„Rozhodla jsem se tento projekt podpořit zejména kvůli tomu, že problematiku HPV infekce považuji za velmi vážnou. Zdraví máme jen jedno, a pokud existuje nějaký způsob, jak se proti tak zákeřné nemoci, jakou rakovina bezesporu je, chránit, měli bychom to udělat,“ zdůraznila Machová.
Projekt „Chraňte se včas“ v Olomouci odborně zaštiťuje gynekoložka ze zdejší Fakultní nemocnice Dana Ondrová, která je také připravená občanům či lékařům zodpovědět případné dotazy na emailové adrese danyondra@centrum.cz. „O očkování proti HPV se v poslední době vedou rozsáhlé diskuse a objevují se samozřejmě i polemiky, zda je potřebné či nikoli. Je však třeba si uvědomit, že rakovina děložního hrdla je druhou nejčastější rakovinou u žen v České republice. Její výskyt u nás je vyšší než v rozvinutých zemích Evropské unie. Kromě tragického lidského a sociálního aspektu má rakovina děložního hrdla i obrovské ekonomické důsledky,“ poznamenala Ondrová.
Pokud se podle ní tomuto onemocnění nepředejde nebo se neodhalí včas, léčba rozvinutých stadií nemoci je poté velmi nákladná a bohužel také v řadě případů nakonec neúspěšná.
Podle nejnovějších statistických údajů se onkologickým pacientem stane každý třetí občan naší republiky a dva ze čtyř nemocných umírají. Dodržováním jednoduchých zásad zdravého

Právo | 4.1.2012 | Rubrika: Střední a východní Morava | Strana: 10 | Autor: Vlasta Hradilová | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme