Nebýt ukrajinských uprchlíků, klesl by počet lidí v kraji o jednu vesnici

Olomoucký kraj má jeden z nejnižších přírůstků obyvatel v České republice. Nebýt přistěhovaných lidí, počet obyvatel Olomouckého kraje by se za první čtvrtletí propadl o 624. Jako by zmizela vesnice Supíkovice na Jesenicku.

22. 6. 2023

Alarmujícím údajem je podle statistiků pokles počtu narozených dětí v Olomouckém kraji.

Stěhování lidí v regionu ovšem statistiku vylepšilo. V kraji se totiž usadilo zhruba o tisícovku více lidí, než kolik jej opustilo, takže počet obyvatel se celkově zvýšil na 632 099. Přesto do regionu přichází pořád málo lidí, a naopak jich dost odchází.

Přírůstek stěhováním je tak čtvrtý nejnižší v republice. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Během ledna, února a března se počet obyvatel regionu zvýšil o 297,“ uvedl Jiří Frelich z olomoucké pobočky ČSÚ. Přírůstek je však čtvrtý nejnižší mezi kraji České republiky.

Martin Halás z Univerzity Palackého upozorňuje na skutečnost, že statistiku výrazně ovlivňuje ukrajinská migrační vlna v průběhu loňského roku. „Nebýt toho, tak šel počet obyvatel dolů,“ sdělil.

Vysvětlení, proč je Olomoucký kraj dlouhodobě mezi nejslabšími ve statistických žebříčcích obyvatelstva, vidí v jeho nevyrovnanosti.

„Demograficky jsou tu velice odlišné oblasti, a to i v rámci okresů, například olomouckého. Z tohoto pohledu patří v rámci České republiky mezi nejvíce takto postižené regiony,“ míní Halás.

Ukrajinští uprchlíci

Významný pozitivní dopad uprchlické vlny z Ukrajiny potvrzuje i Frelich. „K 31. prosinci 2022 bylo v Olomouckém kraji evidováno 631 802 obyvatel. V počtech obyvatel na konci roku 2022 byly započteny i ty osoby, které měly dočasnou ochranu v ČR platnou a do 31. března 2023 požádaly o její prodloužení. Odhadem se v Olomouckém kraji jednalo o 9 400 lidí,“ vysvětlil Frelich.

Přestože demografická bilance ČSÚ nerozlišuje druh či typ pobytu ani státní občanství, je podle Frelicha zřejmé, že převážná většina lidí s dočasnou ochranou jsou Ukrajinci.

Převaha přistěhovaných nad vystěhovanými na území Olomouckého kraje byla relativně nejvyšší v okrese Jeseník, kde činila 12,9 lidí na tisíc obyvatel, naopak v okrese Přerov pouze 3,2 lidí.

„Ačkoliv se vlivem migrace stav krajské populace zvýšil o 5,9 osob na 1 000 obyvatel, jednalo se až o 4. nejnižší růst mezi 14 kraji,“ upozornil Frelich.

Do Olomouckého kraje se v průběhu 1. čtvrtletí 2023 přistěhovalo a úředně přihlásilo 1 600 lidí z jiných krajů a 1 279 z ciziny, což je celkem 18,5 lidí na tisíc obyvatel. I přes meziroční úbytek se jednalo o hodnotu vysoce nadprůměrnou, a to zejména díky migraci ze zahraničí.

Naopak vystěhovaných bylo 1 958, což je 12,6 lidí na tisíc obyvatel. Jen 276 se odstěhovalo do zahraničí.

„Zatímco v mezikrajském stěhování vykázal Olomoucký kraj zápornou bilanci -82 osob, s cizinou bylo jeho migrační saldo výrazně kladné ve výši 1 003 osob,“ poukázal Frelich.

Málo miminek

Alarmujícím údajem je podle statistiků pokles počtu narozených dětí. „Během prvních třech měsíců letošního roku se v kraji narodilo 1 295 dětí, což je o 14,5 procenta méně než ve stejném období vloni,“ zdůraznil Frelich.

Napříč okresy Olomouckého kraje se narodily v průměru dvě děti na tisíc obyvatel. Včetně strukturálně nejvíc postiženého Jesenicka. Přitom v okresním městě Jeseníku se už řadu let vyplácí porodné nebo nově přispívá na volnočasové aktivity dětí.

„Před lety měli naši předchůdci ve vedení města snahu udělat něco s klesající porodností a výplata porodného měla pomoci, což se ale nestalo. Přesto ve vyplácení porodného město pokračuje. Bereme to jako poděkování lidem, že ve městě žijí a mají zde děti,“ vysvětlila starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Zdroj MAFRA https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/pocet-obyvatel-statistiky-uprchlici-ukrajina-narozeni-deti.A230615_731324_olomouc-zpravy_dmk

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme