Na vládě začíná boj o dělení daní pro obce a města

7. 12. 2011 | 10:00

OLOMOUCKÝ KRAJ Projednávat změny v přerozdělování daní pro obce a města nejen v  Olomouckém kraji začne zítra vláda. Pokud schválí změny, bude mít například Přerov blíže k více než dvaadvaceti milionům korun, Šumperk k bezmála třiceti a Olomouc skoro ke třem milionům korun. Další slovo pak budou mít poslanci, kteří o novém daňovém systému budou hlasovat. Někteří z nich již starostům slíbili svůj hlas.
„To, že se návrh změn přerozdělování daní dostal konečně do vlády, je pro všechny obce v regionu velmi dobrá zpráva,“ pochvaluje si starostka Držovic na Prostějovsku Blanka Kolečkářová.

Vláda jedná o dělení daní obcím
Ze společných peněz by do tamní kasy po konečných úpravách daní přišlo navíc přes dva miliony korun. „Tady je to vysoká částka. Mohli bychom spravit všechny naše chodníky či místní hřbitov,“ plánuje Kolečkářová.
Podobně jsou na tom i ostatní představitelé měst a obcí v Olomouckém kraji. Na novém systému rozpočtového určení daní by vydělali všichni. „To by bylo tak krásné, že tomu snad ani nevěřím,“ okomentoval s nadsázkou tyto plány šumperský starosta Zdeněk Brož. Právě Šumperk by z pětice největších měst v kraji na novém nastavení profitoval nejvíce. Každoročně přes 28 milionů korun navíc.
Plnější pokladny však starostové ještě nemají jisté. Návrh, který by jim k nim pomohl, přišel z  ministerstva financí, ne všichni členové vládní koalice jsou s ním však spokojeni. „V kabinetu nemá většinovou podporu. Bude nutné najít politický kompromis,“ upozornil již dříve mluvčí vlády Jan Osúch.
Právě její dnešní jednání tak naplno ukáže případné výhrady jednotlivých politických stran. „Výsledek teď samozřejmě nemohu předjímat. Doufám, že to dopadne dobře,“ řekla poslankyně Jitka Chalánková. Starostům slíbila podporu. Se zhruba sedmdesáti z nich se zde sešla minulý týden. „Ze všech patnácti či šestnácti poslanců a senátorů z našeho region jich přišlo pět,“ uvedl starosta Troubek na Přerovsku Radek Brázda. Tady by nové nastavení rozdělování společných peněz do čtrnáctimilionového rozpočtu přineslo zhruba dalších čtyři a půl milionů korun. Starostové původně počítali s tím, že navýšení rozpočtů dnes v Praze podpoří demonstrací, nakonec ji však odvolali.

Mladá fronta DNES | 7.12.2011 | Rubrika: Kraj Olomoucký | Strana: 1 | Autor: Michal Poláček

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme