27. 11. 2017

 Dlouhé čekání pro mnohé oddíly je u konce. Ke konci listopadu totiž magistrát zveřejnil podmínky pro dotace ke sportovním a kulturním účelům. Od 1. prosince tak sportovci mohou žádat o finanční podporu města.
Setkají se však s jednou novinkou. Po problémech a diskusích, které způsobila nepravdivá informace v žádosti o dotaci ze strany mládežnického oddílu hokejových Jestřábů, budou tentokrát žadatelé zamlčující nebo zkreslující informace popotahováni magistrátem. „Jsem ráda, že ten, kdo údaje vyplní nepravdivě, musí počítat s následky,“ uvádí k tomu předsedkyně jednoho z mnoha prostějovských sportovních klubů – korfbalistů – Jana Uherková.
O tom, že se do podmínek pro podání žádosti o dotaci postih za nepravdivé informace vrátí, rozhodlo na svém posledním zasedání zastupitelstvo. Přesto, že od něj uběhl měsíc, informace k dotacím pro rok 2018 zveřejnil magistrát až nyní. „Nebudeme už nijak podmínky na zastupitelstvu upravovat. Brzy je pak zveřejníme,“ slíbila v polovině listopadu primátorka Alena Rašková. Krajský úřad Olomouckého kraje přitom už uzavřel přijímání žádostí.

S tím, že dotace jsou vypisovány narychlo, jsou už někteří ze sportovních funkcionářů smíření. „Počítáme s tím, máme předvyplněno. Kluby by dle mých informací měly být informovány o tom, že město začíná přijímat žádosti. Dosud jsme ale tuto zprávu nedostali,“ poznamenala Uherková.
Jiní zástupci sportovců se ale s podobnými prodlevami smířit nechtějí.
„Vzhledem k tomu, že byly změny schválené na zastupitelstvu, nerozumím tomu čekání. Žádné váhání nebylo na místě, nechápu ho,“ vyjádřil se Aleš Matyášek, předseda plaveckého oddílu a zároveň prostějovský zastupitel. Vysvětlil pak, jakým způsobem sportovní komise rozděluje finanční prostředky.
Sám je totiž jejím členem. „Kritéria nejsou nikde zakotvená. Komise posuzuje žádost od žádosti, třeba podle počtu členů a výše členských příspěvků,“ informoval.
Aby zastupitelé stihli dotace projednat a oddíly mohly s penězi počítat třeba už v květnu, neměli by sportovci váhat. Zpracování a schválení žádostí zabere obvykle asi dva měsíce. A nejedná se o malé částky. Do sportu ročně město dá osmicifernou částku. Nejvíce z ní pravidelně odkrajují hokejisté a tenisté, štědrý bývá městský rozpočet také k fotbalistům, basketbalistům či volejbalistkám.

Zdroj:Prostějovský deník

Datum vydání:27.11.2017

Štítky
Osobnosti: Aleš Matyášek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme