Mezinárodní výstava Hanácká včela proběhla o víkendu na podzimní Floře Olomouc

Brány výstaviště se otevřely ve čtvrtek 5.10.2023. Slavnostního zahájení se zúčastnil ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný, hejtman olomouckého kraje Ing. Josef Suchánek, primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, a další významní hosté.

16. 10. 2023

Heslem letošní hlavní expozice byly „Společné kořeny“ a váže se k výročí 30 let od rozdělení Československa. Toto rozdělení však nezpřetrhalo spojenectví mezi Čechy a Slováky. Máme společné kořeny, ty nebyly rozděleny společnou hranicí. Ta vede jen po povrchu. Pod ní jsou ukryty společné kořeny, díky kterým spolupráce stále trvá a sílí. Proto středobodem hlavní expozice v pavilonu A byla zvolena mapa Československa osázená skutečnými stromy a skutečnými výpěstky českých, moravských a slovenských producentů ovoce a zeleniny.

V rámci této výstavy v pavilonu G probíhala již tradiční Mezinárodní výstava Hanácká včela. Návštěvníci se mohli seznámit se sortimentem mnoha výrobců včelařských potřeb a pomůcek z ČR, Slovenska i Polska. Bohatá byla i nabídka včelích produktů, kosmetiky, knížek o včelařství a vzdělávacích materiálů. Ve stánku Okresní organizace ČSV Olomouc se zastavovali včelaři, aby konzultovali problémy a zkušenosti ze své včelařské činnosti, nebo se dozvěděli něco nového o včelařství i spolkovém životě včelařů. Ale i ostatní návštěvníky zajímaly informace o příznivých účincích včelích produktů na lidské zdraví. Velký zájem byl i o informace o sršni asijské, která byla právě ve dnech konání výstavy objevena v ČR v Plzni.

Tak jako vždy byly součástí výstavy i odborné přednášky, které proběhly v sobotu 7.10. v oranžerii výstaviště. Tentokrát byly na téma chov včelích matek, právo ve včelařství, varroáza a příčiny hromadných úhynů včel, a víkendové včelařství.

Hezké počasí podpořilo už tak velkou návštěvnost. Poděkování za organizaci patří funkcionářům OO ČSV Olomouc. Zejména její předseda Leo Czabe a celá jeho rodina přípravě a průběhu výstavy věnovali mnoho hodin svého volného času. Bez obětavosti funkcionářů svazu by se žádná včelařská akce neobešla.

Štítky
Osobnosti: Leo Czabe
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme