Město parků obnoví zeleň u dvou frekventovaných cest

14. 7. 2016

Přes čtyři tisíce keřů a 240 odolnějších stromů vysází nejpozději příští rok na podzim Olomouc na třídě Kosmonautů a v Lipenské ulici. Záplava nové zeleně za téměř šest milionů korun tak bude vítat řidiče, kteří do krajského města po Lipenské přijíždějí od Přerova a Ostravy, a také lidi, kteří na třídu Kosmonautů vyrazí od nedalekého hlavního nádraží. 
„Proměna zeleně u těchto dvou frekventovaných komunikací by měla znamenat viditelné zlepšení. Cílem je učinit zadost pověsti

Olomouce jako města parků a udržované zeleně,“ vysvětluje náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec, jenž má mimo jiné na starosti životní prostředí. 
Stromy a keře zaberou v Lipenské ulici dva kilometry, na třídě Kosmonautů jde o zhruba půl kilometru. Radnici se na ně podařilo získat dotaci, z potřebných zhruba pěti a půl milionu korun zaplatí Evropská unie více než dva. 

Obnovu zeleně potřebuje především Lipenská ulice. Hlavní příjezdovou cestu do Olomouce od Přerova a Ostravy lemují skomírající stromy. „K hlavním příčinám zde patří nevhodné půdní podmínky a také v posledních letech změněné klimatické podmínky se suššími a teplými zimami a letním obdobím s extrémně vysokými teplotami,“ vysvětlil již dříve Petr Loyka, vedoucí odboru životního prostředí na olomouckém magistrátu. 

Před samotným sázením tak město čeká i kácení. K zemi půjde letos na podzim zhruba 140 stromů. Nahradí je dřeviny, které jsou odolnější vůči nepříznivým půdním a klimatickým podmínkám. 
„S výsadbou počítáme nejpozději na podzim roku 2017,“ upřesňuje Jakubec. 

Zdroj:Mladá fronta DNES Datum vydání:9.7.2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme