Město opraví zdevastované holobyty

Do zrekonstruovaného domu v Holické ulici v Olomouci by se měly nastěhovat rodiny v tíživé sociální situaci z Přichystalovy ulice

4. 6. 2012 | 10:00

Olomouc – Holobyty na adrese Holická 51 v olomoucké čtvrti Nový Svět čeká oprava. Město se tak rozhodlo kvůli špatnému technickému stavu budovy i proto, že chce zlepšit dlouhodobou sociálně tíživou situaci v lokalitě Holická – Přichystalova.
„Dům v Holické ulici číslo 51 byl postaven v roce 1998 pro poskytování přístřeší, jde o takzvané holobyty. Od té doby jsme k opravám nepřistoupili. Stavba je zdevastovaná a není ani plně využívána,“ popsala historii u pole samostatně stojícího domu Eva Machová, náměstkyně primátora.
Budova nemá některá okna, chybí vstupní dveře, okolí je neudržované. Navíc jsou v domě prázdné jednotky, obsazených je z třiceti bytů přibližně jen deset. „Dvě třetiny domu jsme se proto rozhodli rekonstruovat na klasické nájemní bydlení doplněné službami,“ přiblížil myšlenku přestavby náměstek primátora Ladislav Šnevajs.
Plán radnice je takový, že v objektu zachová jen deset holobytů ve druhém patře a zbytek bytů v přízemí a prvním patře opraví, aby se do nich mohly nastěhovat rodiny z Přichystalovy 70. To je totiž další ulice, kde žijí lidé ohrožení sociálním vyloučením. „Ten dům byl postaven v 80. letech a v 90. letech se tam postupně nastěhovávali lidé vracející se z výkonu trestu. Dnes je také zdevastovaný a není plně využívaný,“ řekla Eva Machová.
Místní o přestavbě vědí, i když k možným výsledkům jsou skeptičtí. „Holická je hodně zdevastovaná, protože tu bydlela ženská s  deseti dětmi, které to tu hodně zničily. Teď jsou tu asi tři rodiny a je klid. Těžko však říct, jak to tu bude pokračovat,“ tvářila se nejistě paní z okolí, která si nepřála uvést jméno.
Aby se dům, kde bude po rekonstrukci čtyřiadvacet bytů, nevrátil do současného stavu, mají zamezit přímo na místě sociální služby. Polovinu přízemí bude využívat mateřská školka Khamoro, bude zde místo pro dvě klubovny a zázemí pro ambulantní a terénní sociální služby. „Zatím však nevíme, jaké služby tam přesně budou. Strategický dokument, který bude koordinovat služby v dané oblasti, sestavíme až po skončení projektu Lokálního partnerství,“ sdělila Gabriela Pechová ze Sdružení Podané ruce. To v  rámci projektu lokalitu Přichystalova – Holická od prosince 2010 sleduje a analyzuje. Až v listopadu projekt skončí, bude jasnější, co přesně Holickou 51 čeká.
Studie města předpokládá, že přestavba vyjde na sedm milionů korun. „Chceme však požádat o dotace, které by mohly dosáhnout až tří milionů korun. Hotové to chceme mít do poloviny příštího roku,“ uvedla Eva Machová.

„Do poloviny příštího roku se také rozhodneme, jakým způsobem budeme revitalizovat problematický dům v  Přichystalově ulici číslo 70,“ dodala Eva Machová.
První nájemníci se z Přichystalovy ulice do domu v  Holické nastěhují v březnu 2013. Stávající obyvatelé Holické zůstanou celou dobu oprav na místě. „Počítáme s tím, že dělníci budou stavbu rekonstruovat za provozu, takže nájemníci se nebudou muset nikam stěhovat. Dům i po opravě zůstane domem pro bydlení sociálně slabších rodin, nepůjde tedy o běžné nájemní bydlení. Co se týká nájmu, tak jeho výši bude teprve po rekonstrukci projednávat Rada města Olomouce,“ shrnula mluvčí radnice Jana Doleželová.

Olomoucký deník | 4.6.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: ONDŘEJ ZUNTYCH | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme