Matrace nic. Dietní sestra nic. Škrtáme, nadávají domovy

Kraj nám ubližuje, tvrdí domovy důchodců, které zřizují obce. Říkají, že je kraj znevýhodňuje a více podporuje domovy, které sám zřizuje, což je v rozporu s programovým prohlášením krajské rady. Kraj podobné osočování odmítá.

13. 6. 2011 | 10:00

OLOMOUCKÝ KRAJ Téměř šedesátka starých lidí v Domově pro seniory v Kostelci na Hané na Prostějovsku se nedočká nových matrací. Zdejší důchodci musí také zapomenout například na služby dietní sestry. Chybějí peníze. Olomoucký kraj vzal totiž na hůl na úkor svých zařízení právě obecní domovy důchodců. To je přitom v přímém rozporu s programovým prohlášením krajské rady, která se zavázala, že peníze na sociální služby bude rozdělovat bez ohledu na jejich zřizovatele.
„Nikoho nezvýhodňujeme,“ tvrdí i tak náměstkyně hejtmana Yvona Kubjátová.
„Nikdo nemůže například srovnávat náklady na lůžko, které je v  novém zařízení a které je v památkově chráněném zámečku. Je tam třeba i vyšší stupeň závislosti klientů a ještě zvláštní režim...“
Podle domovů důchodců je realita jiná. „Je obrovský rozdíl v přidělování dotací krajským zařízením a domovům, které zřizují obce nebo neziskové organizace. Svým domovům dal kraj víc. Dřív to bylo spravedlivější, byl jasný příspěvek na lůžko a každý věděl, kolik dostane,“ uvedl ředitel Domova pro seniory v Mohelnici Karel Junek. Dotaci má letos o pětinu nižší.
„Pracujeme v úsporném režimu. Museli jsme zvýšit úhrady od klientů a zastavili veškeré nákupy. Nákup nového vybavení nepřipadá v  úvahu. Jde třeba o obměnu téměř starých matrací. Omezujeme také spolupráci s  externisty, například s dietní sestrou. Je jasné, že když nejsou peníze, že se musí šetřit, ale v našem případě je tak obrovský rozdíl v dotaci na lůžko, že se cítíme poškozeni,“ konstatoval ředitel Domova pro seniory v Kostelci na Hané David Ševčík.
Průměrná dotace na lůžko je v regionu přes pět tisíc korun, Kostelec má něco přes dva tisíce. Je na tom nejhůř v Olomouckém kraji.
Téměř všechny domovy důchodců, které zřizují obce, mají letos o šestnáct procent méně peněz. „Kraj evidentně zvýhodňuje své vlastní zařízení, tím pádem se prohlubují rozdíly. Není to správné. Malé obce a neziskové organizace nemají tolik možností, jak financovat svůj provoz,“ řekla poslankyně a bývalá náměstkyně hejtmana Jitka Chalánková. Paradoxem je fakt, že minulá pravicová koalice dávala na sociální služby pro obce a neziskové organizace každý rok desítky milionů korun.
Na rozdělování peněz na sociální služby mají kraje zásadní vliv. Současná praxe překvapila i ministerstvo práce a sociálních věcí, které krajům příspěvky zatrhlo. „Ministr práce a sociálních věcí se na základě letošní zkušenosti s rozdělováním dotací na sociální služby rozhodl pro odklad účinnosti zákona o sociálních službách, který počítal s  převedením kompetence rozdělování dotačních prostředků. Odklad je do ledna 2014. Do tohoto data musí být k dispozici metodika, která stanoví jasné mantinely,“ stojí v oficiálním stanovisku. Ministr má letos kvůli úsporám v rozpočtu o deset procent méně peněz než loni. Dotace rozděluje podle doporučení krajů. „Bohužel se ukázalo, že kraje v některých případech sice dopřály vlastním zařízením vyšší či nekrácenou podporu v porovnání s předchozím rokem, na druhou stranu ale některým zařízením dotace dramaticky snížily. Některé domovy se tak ocitly na hranici existence,“ řekl ministr Jaromír Drábek.
Kubjátová postup kraje brání: „Rok vyjednáváme podmínky. Místo toho přišla odpověď, že nejsme připraveni a špatně rozdělujeme peníze. To, co posíláme do Prahy, je pro řadu organizací likvidační, ale když ministerstvo nastaví parametry tak, že program vás nepustí dál, když se nedostanete do určité částky, jak to chcete jinak navrhnout...“ V Olomouckém kraji to nicméně například znamená, že obecní domovy dostávají vesměs kolem čtyř tisíc korun na lůžko, o tisíc korun méně než průměr. Na rozdíl od krajských zařízení mají v průměru o šestnáct procent méně peněz.

Mladá fronta DNES | 13.6.2011 | rubrika: Kraj Olomoucký | strana: 3 | autor: Michal Šverdík

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme