Klokánek v Olomouci

Klokánek v Olomouci - Černovíře poskytne azyl až šestnácti dětem

11. 11. 2013

Nový Klokánek v Olomouci poslouží dětem v nouzi. Toto zařízení Fondu ohrožených dětí (FOD) bylo před několika dny otevřeno v olomoucké čtvrti Černovír. Kapacita náhradního domova je stanovena pro 16 dětí, prozatím v něm našli útočiště tři předškoláci a jeden školák.

V Klokánku jsou obvykle ubytovány děti, které se dostaly do tísně vlivem náhlé kritické situace v rodině. Klokánek jim poskytuje náhradní rodinnou péči, přičemž s dětmi v bytech o dispozici 3 + kk pobývá vždy po celý týden dvojice pracovnic, které se pak postupně střídají. Tyto pečovatelky jsou s dětmi po celý den, tráví s nimi volný čas, vodí je do školy, k lékaři či třeba do kroužků. „Třetina dětí z našich Klokánků odchází do jednoho měsíce od přijetí, ovšem průměrná doba pobytu je půl roku,“ popsala situaci předsedkyně FOD Marie Vodičková.

Zázemí, poskytované v Klokánku, je bližší rodinné péči než klasické péči ústavní. „Je to první takové zařízení v Olomouci a celkově druhé v našem kraji. Byla bych raději, pokud bychom takové zařízení ve městě nepotřebovali. Moc přeji dětem, které zde budou trávit nějaký čas, aby se jim zde líbilo a zapomněly tak na strasti a těžkosti, které je sem přivedly,“ uvedla při otevření olomouckého Klokánku náměstkyně primátora Eva Machová.

Dům v Černovíře, v němž jsou čtyři byty, vybudoval soukromý investor za 10,5 milionu korun, FOD jej má v pronájmu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme