Kandidátky do Senátu jsou uzavřené

3. 7. 2012 | 10:00

Šumpersko, Jesenicko – Bývalá starostka Libiny Jana Němečková se bude na podzim ucházet o křeslo senátora za obvod číslo 65, který zahrnuje Jesenicko a severní část Šumperska.
Nominuje ji TOP 09 v koalici se Starosty a nezávislými. Tato koalice je tak poslední z parlamentních stran v našem regionu, které svého kandidáta vybraly.
Padesátiletá Jana Němečková dnes působí v neuvolněné funkci místostarostky Libiny a zároveň pracuje jako krajská manažerka hnutí Starostové a nezávislí.
„Tématem mé volební kampaně bude sociální problematika a nezaměstnanost, což je v tomto obvodu, především na Jesenicku, klíčový problém. Zaměřím se zejména na mladé lidi bez práce,“ sdělila Šumperskému a jesenickému deníku Jana Němečková. Ve své kampani chce vysvětlovat také potřebnost církevních restitucí, které mají odblokovat využití řady pozemků a tím i rozvoj v obcích.
Jaké si dává Jana Němečková šance na zvolení? „Máme sice levicově zaměřený kraj, ale já jdu do boje proto, abych vyhrála,“ říká.
Ze strany levice bude jejím velkým soupeřem bývalý předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, který kandiduje za sociální demokracii. ODS vysílá do boje o Senát bývalého místostarostu Jeseníku, dnes ředitele hotelové školy Petra Procházku.
O hlasy voličů se bude ucházet i šumperský starosta Zdeněk Brož. Nominuje ho Nezávislá volba, s níž s převahou vyhrál komunální volby v Šumperku, a podporu má také od KDU­ČSL.
Kandidáta komunistů tentokrát nominovala jesenická organizace strany. Vybrala pracovníka Centra zdravotně postižených v  Jeseníku Františka Mencnera.
Věci veřejné do boje o Senát nezasáhnou. „Strana prošla v poslední době velkým otřesem a na pořadu dne má řešení jiných problému, než jsou senátní volby,“ uvedl člen krajské rady „véčkařů“ Martin Vaňourek.
Senátní volby se budou konat zároveň s volbami krajskými o víkendu 12. a 13. října. Senátor je volen na šest let.
Náš volební obvod číslo 65 zastupuje už dvanáctý rok Adolf Jílek – dříve zástupce KDU­ČSL, teď TOP 09. Před šesti lety vyhrál volby mezi pěti kandidáty – ve druhém kole porazil Zdeňka Zerzáně z ODS. Dělilo je jen tři čtvrtě procenta hlasu.

Moravský sever | 3.7.2012 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | Autor: (ris) | Téma: Vedení - Jílek Adolf


Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme