K protestu se handicapovaní lidé nepřipojili

Podle koordinátorky byli pracovníci úřadu práce na včerejší akci připraveni

5. 1. 2012 | 10:00

Olomouc – Pro dávky na mobilitu musí lidé se zdravotním postižením chodit od ledna na úřady práce. Navíc jim budou peníze na dopravu vyplácené měsíčně, a ne ročně. S novinkami, které vyplývají z reformy sociálního systému, však Národní rada osob se zdravotním postižením nesouhlasí a vyzvala handicapované, aby o  dávky na mobilitu zažádali hromadně. Ke včerejší akci se však lidé v Olomouci nepřipojili.
„Informaci o iniciativě jsme z Národní rady rozšířili, ale necháváme na každém, zda se připojí. Osobně nepatřím k příznivcům této akce, myslím si, že je to protest nekonstruktivní. Úřad práce prošel velkou změnou a třetí den provozu ho nadměrně zatížit – to by systém nezvládl ani v minulém roce. Proto jsme ani za Olomouckou krajskou radu osob se zdravotním postižením extra výzvu nedávali, nic neorganizujeme a já tam nepůjdu,“ uvedl včera ráno Milan Langer, předseda Olomoucké krajské rady osob se zdravotním postižením.
Na pobočce olomouckého úřadu práce oproti předchozím dvěma dnům extrémní nárůst žadatelů nezaznamenali. „Dávky na mobilitu vyřizuje čtrnáct úředníků, pomáhají nám i z magistrátu. Klientům radí, jak mají vyplnit dotazník, a informují je. Oproti jiným dnům není výrazně víc lidí,“ popsala včera po jedenácté hodině dopolední jedna z úřednic.
Koordinátora Krajské rady Olomouckého kraje Jana Mikudíková uvedla, že byli pracovníci úřadu připravení. I přesto, že se čísla vyvolávacího systému už po obědě vyčerpala, všechny příchozí obsloužili. „Ptala jsem se jedné paní, byla spokojená. Úředníci se jí věnovali, vše vysvětlili a vyhověli jí ve vyplnění žádosti doma. Byl tam nával, ale zvládali to, byli opravdu připravení, jak jsme předpokládali,“ sdělila koordinátorka, která byla na pobočce zhruba od půl jedné do asi tři čtvrtě na dvě.

***

„Osobně nepatřím k příznivcům této akce, myslím si, že je to protest nekonstruktivní.“ Milan Langer, předseda Olomoucké krajské rady osob se zdravotním postižením

Olomoucký deník | 5.1.2012 | Rubrika: Olomoucko | Strana: 2 | Autor: PETRA OPLETALOVÁ | Téma: Olomoucký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme