Jeseník sníží po volbách počet zastupitelů

14. 1. 2022

JESENÍK Zastupitelstvo Jeseníku bude mít po letošních komunálních volbách nově 21 členů místo dosavadních 25. Rozhodli o tom sami zastupitelé. S jedenácti tisíci obyvatel spadá nejseverněji položené okresní město kraje do kategorie umožňující 15 až 35 zastupitelů.
„Pětadvacetičlenné zastupitelstvo tu bylo od 90. let. Opakované diskuse o snížení zatím ale nikdy nevedly ke změně,“ uvedl před hlasováním místostarosta Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem) s tím, že průměr počtu zastupitelů v obdobně velkých městech je právě 21.
„Je ale potřeba říct, že třeba obdobně lidnaté Milovice mají jen 15 zastupitelů, naopak Kyjov 27,“ zmínil. Jako jediný argument pro změnu uvedl úsporu za volební období ve výši čtvrt milionu korun.
Návrh kritizoval zastupitel David Raif (Pro Jeseník). „Když něco funguje od 90. let, tak není důvod to měnit. Kromě čtvrtmilionové úspory nezazněl žádný vážný důvod pro tuto změnu,“ řekl.
Starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem) naopak upozornila, že počet obyvatel Jeseníku se za posledních třicet let snížil z patnácti tisíc o zhruba čtyři tisíce.
„Poměrově se to tedy nezmění. Rozhodně tímto rozhodnutím nikomu neupíráme možnost zapojit se aktivně do práce pro město,“ zdůraznila.

Zdroj: Mladá fronta DNES

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme