Jeseník se snaží zatraktivnit senior taxi

12. 2. 2018

Zvýhodněné městské taxi není pro seniory v Jeseníku tak zajímavé, jak radnice předpokládala. Ukázala to bilance po roce, co tato služba pro lidi nad 75 let funguje. Senioři díky ní mají nárok na čtyři jízdy v měsíci na různá místa ve městě do vzdálenosti pěti kilometrů. Jedna jízda je přijde na dvacet korun. 
„Ve městě je přes 800 lidí ve věku nad 75 let, z toho si vyřídilo průkazku na senior taxi přibližně 300 zájemců. Pravidelně ale využívá možnosti jízd za zvýhodněný tarif pouze čtyřicet lidí. Jízd je měsíčně kolem stovky, což je výrazně méně, než jsme předpokládali,“ sdělila místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová. Senior taxi provozuje městská společnost Technické služby Jeseník. 

Město: Systém musí být pružnější 

„Počítali jsme, že bude alespoň deset až dvanáct jízd denně, v současnosti je to méně než polovina,“ vyčíslil ředitel Technických služeb Jeseník Jaroslav Ryčl. 
Město se spolu s městskou firmou snaží systém zatraktivnit, aby byl zajímavější pro více lidí. „Snížili jsme spodní věkovou hranici na 73 let. Tím se počet potencionálních klientů rozšířil z osmi set na 1 100,“ vysvětlila jesenická místostarostka. Podle ní je potřeba také zajistit, aby byl systém pružnější. „Dnes je nutné si jízdu objednat alespoň s jednodenním předstihem a s tím už může být problém. Je potřeba vyhovět i lidem, kteří potřebují jet nečekaně k lékaři nebo na jiné místo,“ uvedla. Město bude zvažovat, zda nerozšířit i měsíční „kvótu“ čtyř jízd na osobu. „Jsou lidé, kteří potřebují například k lékaři častěji než čtyřikrát za měsíc. Budeme zvažovat, zda i tuto podmínku nezmírníme,“ doplnila Blišťanová s tím, že pokud bude senior taxi zajímavější, budou ho lidé taky víc využívat. 
Služba je ztrátová, město přispívá firmě na kilometr jízdy částkou 15 korun. 

Zdroj: Mladá fronta DNES

Datum vydání:12.2.201

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme