Jeseník nezvolil starostu. Koalice se rozpadla, zní z hnutí ANO

27. 2. 2018

Překvapením skončila volba starosty Jeseníku. Nominantka nejsilnějšího hnutí ANO 2011 Jana Konvičková nezískala potřebný počet hlasů. Nepodpořili ji ani všichni koaliční zastupitelé.

"Janu Konvičkovou navrhlo do funkce hnutí ANO 2011.
Měla nahradit starostu Adama Kalouse, který se své funkce vzdal v souvislosti se zvolením do poslanecké sněmovny.
Průběh volby se však od začátku neodehrával v režii radniční koalice.

Nejprve většina zastupitelů schválila tajné hlasování navržené opozičními sociálními demokraty.
Následně opoziční zastupitelka Veronika Peštuková navrhla do čela města dosavadní místostarostku Zdeňku Blišťanovou.
„Zastupovala starostu při jeho nepřítomnosti. Můžeme se spolehnout, že město dobře dovede do voleb. Vyzvala bych všechny zastupitele, aby volili podle rozumu, ne podle stranické příslušnosti. Nemá smysl, aby na pár měsíců byl starostou někdo, kdo s tím nemá žádnou zkušenost,“ řekla Veronika Peštuková.
V tajném hlasování získala Jana Konvičková jen deset hlasů, ke zvolení potřebovala třináct. Jedenáct zastupitelů bylo proti.
„Přiznám se, že mě to překvapilo. Nectění koaliční dohody mi přijde jako hodně podpásová záležitost,“ řekla krátce po volbě Jana Konvičková.
Narážela tím na skutečnost, že někteří členové koalice hlasovali proti jejímu zvolení starostkou.
„Dva koaliční zastupitelé chyběli. U nich stoprocentně vím, že bych získala podporu. Všichni se tvářili, že ctí koaliční dohodu, ale dopadlo to tak, jak to dopadlo. Tři hlasy z koalice byly proti,“ dodala.

Blišťanová: Kanidaturu nepřijímám
Průběh volby zaskočil i jejího stranického kolegu Jiřího Juráše.
„Zítra přinesu na radnici svou rezignaci na funkci radního, protože to považuji za naprostý kolaps naší koalice, která v tuto chvíli už neplatí,“ řekl.
K volbě Zdeňky Blišťanové však nedošlo.
„Je to pro mě těžké rozhodnutí, ale v současnosti jsem o funkci starostky neuvažovala, takže kandidaturu nepřijímám,“ řekla.
Fakticky však samosprávu řídí.
„Město v tuto chvíli nemá starostu a podle zákona o obcích ho zastupuje první místostarosta,“ konstatoval tajemník městského úřadu Libor Látal.
"

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme