Jeseník investuje čtvrt miliardy

S velkými ambicemi míří do roku 2024 vedení města Jeseníku. Plánuje proinvestovat bezmála čtvrt miliardy korun. Kromě rekonstrukce administrativního komplexu IPOS hodlá zahájit výstavbu chodníku do lázní či dvě velké investice ve školství. Vše ještě musí schválit zastupitelé.

29. 11. 2023

Největší investicí příštího i přespříštího roku bude první etapa rekonstrukce vnitřních prostor budovy IPOS. S předpokládanou výší 135 milionů korun půjde po rekonstrukci hotelu Slovan a obchodního domu Alkron zřejmě o nejobjemnější investici v novodobé historii města.

Zatímco náklady na Slovan a Alkron tehdy město zaplatilo z 90 procent z dotací, na obnovu interiéru IPOSu nikdo příspěvek nedá. Část peněz si tak bude muset samospráva půjčit.

„Úvěr na IPOS budeme teprve soutěžit. A to po výběrovém řízení (na rekonstrukci samotnou, pozn. red.), abychom věděli přesnou částku, jakou budeme poptávat,“ řekla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

NOVÉ NÁJEMNÍ SMLOUVY

Město také v následujících týdnech podepíše nové nájemní smlouvy s úřadem práce, správou sociálního zabezpečení a inspektorátem práce, které v IPOSu sídlí. Inkasované nájemné by mělo vzrůst nejméně o inflaci.

Další tři až čtyři miliony ročně na splátky úvěru radnice získá tím, že nebude muset provozovat energeticky náročnou budovu městského úřadu v Tovární ulici. Úředníci se odtud přestěhují právě na rekonstruovaný IPOS.

Pokud se tyto peníze dají dohromady, budeme schopni splácet ročně nějakých deset milionů, aniž bychom omezili jiné investice,“ nastínila starostka Blišťanová.

Finančně náročných investic přitom město na příští rok naplánovalo ještě několik. Zahájit chce rekonstrukci budovy základní a mateřské školy v ulici Kalvodově pod lázněmi.

Na akci za 37 milionů bez DPH korun získalo 26 milionovou dotaci. Stavební práce a následné nové vybavení prostor chce město stihnout do září 2025, aby mohla škola od začátku školního roku sloužit žákům.

I další investice se týká školství. Přestavba bývalého sídla městské policie na ulici Dukelské pro účely dvou dětských skupin má vyjít na 27 milionů korun, z toho 14,5 milionu má uhradit dotace.

Čtyřlístek velkých investic v příštím roce uzavírá výstavba chodníku do do lázní. Ta má bez DPH vyjít na 40 milionů korun, z toho 25 milionů má pokrýt dotace. Tato akce způsobí řadě lidí nepříjemnosti. Omezí provoz na jediné přístupové komunikaci do lázní v době, kdy souběžně poběží stamilionová rekonstrukce vojenské lázeňské ozdravovny.

„V rámci koordinace jsme se potkali se zástupci Priessnitzových léčebných lázní a s ředitelem Volarezy, abychom investice koordinovali a snažili se minimalizovat jejich případné dopady. Bohužel se ani jedna akce se nedá posunout, Volareza už má vysoutěženo, naše akce musí z pohledu poskytovatele dotace proběhnout v roce 2024. Snažíme se, aby obě investice probíhaly bez zásadních problémů, ale dopravní komplikace to nést bude,“ konstatoval vedoucí Odboru investic a majetku Městského úřadu Jeseník Jiří Uher.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme