Index kvality života: Nejlepší hodnocení v kraji má Olomouc, Jeseník je na špici v dostupnosti škol

3. 1. 2022

Jednou z nejvyšších kapacit mateřských a základních škol v České republice se může pochlubit město Jeseník. Vyplývá to z analýzy společnosti Obce v datech, která srovnává různé ukazatele kvality života ve 206 tuzemských městech. V přepočtu na obyvatele má Jeseník také nejvíc spolků a zájmových sdružení.

Ve srovnání více než dvou stovek obcí se Jeseník v indexu kapacity základních škol umístil na druhé příčce, u mateřských pak na třetí. Výsledek celorepublikového srovnání těší i starostku Jeseníku Zdeňku Blišťanovou (Jeseník srdcem). „Jesenické školky a škola nabízejí dostatečnou kapacitu a neexistuje zde problém dítě umístit. Na rozdíl od ostatních měst v republice,“ tvrdí.
Po čtvrté za sebou si připsal Jeseník prvenství v ukazateli sounáležitosti. Tento index představuje počet spolků a zájmových sdružení se sídlem na území obce vztažený na počet obyvatel. „V indexu sounáležitosti jsme opět na prvním místě v republice. Je to skvělý výsledek, který dokazuje, jak silný a pestrý máme komunitní život,“ dodává starostka Blišťanová.

I přes vysoká hodnocení v dalších kategoriích jako nízké znečištění ovzduší či dostupnost ordinací dětských lékařů je při započtení všech hodnot Jeseník celkově na 151. místě. Z Olomouckého kraje má nejvyšší skóre kvality života Olomouc, která je v žebříčku datové společnosti na 30. pozici. Druhý nejlepší výsledek v kraji si připsalo město Hranice. Naopak nejhůře v hodnocení dopadl Uničov na 162. místě.
Obce v datech Data pro porovnání získává automatizovaným robotickým vytěžováním Big Dat a ve spolupráci s veřejnými institucemi a dalšími subjekty (např. Český statistický úřad, CERMAT, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Úřad práce České republiky, Unie filmových distributorů, Cenová mapa a další). Projekt neinterpretuje kvalitu jednotlivých objektů, respektive subjektivní dostatečnost/nedostatečnost, ale jejich relativní počet/dostupnost vzhledem k obci v ČR s nejvyšším počtem/dostupností. Například obyvatelé malé obce v blízkosti Prahy mohou mít dle našeho indexu nízkou dostupnost lékáren, ale dle jejich mínění je stav dostatečný, neboť dojíždí do Prahy, kde je počet lékáren vysoký. Výsledky je proto nutné vnímat v širším kontextu. Zdroj: obcevdatech.cz

https://olomoucka.drbna.cz/zpravy/spolecnost/24117-index-kvality-zivota-nejlepsi-hodnoceni-v-kraji-ma-olomouc-jesenik-je-na-spici-v-dostupnosti-skol.html

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme