Dům, kde byl vězněn děkan Lautner, se dočká opravy

4. 1. 2012 | 15:00

Mohelnice – Reprezentační a výstavní sálek, kavárna, infocentrum a v patře dva větší byty na pronajímání – takovou podobu má dostat dům číslo dvě na Kostelním náměstí v Mohelnici. Město se do oprav pustí ještě letos.
Dům patří mezi chráněné památky – jeho historie sahá až do třináctého století. Podoba přední části je z doby po požáru v polovině 19. století, zadní frontou je ale dům nalepen na městské hradby a jeho součástí je i hradební bašta – pozůstatek opevnění z 15. století. Ve sklepení domu se zachovalo středověké zdivo, místnosti přízemí jsou zaklenuty pruskou klenbou.
V domě dříve sídlila základní umělecká škola, později obsadila přízemí restaurace, v patře byly kanceláře. Už několik let je ale dům prázdný a chátrá.
„Naše představa je taková, že v přízemí vlevo by měla být místnost muzejního typu částečně se stálou expozicí, ale také pro pořádání komornějších kulturních akcí. Vpravo by mohla být kavárna s předzahrádkou směrem k muzeu. To by mohlo lidi přilákat na Kostelní náměstí, které má úžasnou atmosféru. Venku, v prostoru lemovaném městskými hradbami, by se mohly pořádat menší koncerty,“ nastínil plány města místostarosta Antonín Navrátil (TOP 09).
Radnice chce objekt opravit do konce roku 2013, práce mají začít ještě teď v zimě. Na první etapu má připraveny dva miliony korun, celkem si oprava vyžádá asi čtyři miliony.
Na stavební úpravy naváže restaurování nástěnných maleb z 19. století, které jsou překryty několika nátěry. „Podle sond je výmalba velmi pěkná, částečně zhotovená podle šablon a zčásti jde o ruční práci. Jsou tam například květinové motivy,“ uvedla referentka pro památkovou péči radnice Jitka Srovnalová.
Restaurování bude stát 1,1 milionu korun. Téměř polovinu by mohla uhradit krajská dotace z  programu na obnovu kulturních památek, o kterou chce město požádat.
Traduje se, že v baště v zadní části domu byl po svém zatčení v Mohelnici vězněn šumperský děkan Lautner. Obviněn byl z čarodějnictví a v roce 1685 byl ve městě upálen.

Šumperský a jesenický deník | 4.1.2012 | Rubrika: Šumpersko a Jesenicko | Strana: 3 | Autor: STANISLAVA RYBIČKOVÁ | Téma: Olomoucký kraj


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme