Chalánková (TOP 09): Zadluženost je roznětka pro sociální nepokoje

15. 9. 2011 | 15:00

Dnes, i v reakci na vyhrocenou situaci na Šluknovsku, proběhl na půdě poslanecké sněmovny pod záštitou poslankyně Jitky Chalánkové seminář „Zadluženost české společnosti a související migrace”.

„Seminář jsme začali připravovat ve chvíli, kdy situace na severu Čech nebyla tak napjatá. Ilustruje však veškeré problémy, kterým jsme se dnes věnovali. Souhlasím s tím, že nyní je bezpodmínečně nutné primárně vyřešit bezpečností situaci. Musí ale následovat řada dalších, dlouhodobých kroků. Podmínkou úspěšného řešení je jistě přesné zmapování sociální situace v  těchto lokalitách a, zejména, to, jak bydlí. Fakt, že tito lidé platí za nekvalitní bydlení částky i nad deset tisíc, je naprosto nepřípustný," popsala situaci Jitka Chalánková.

Přednesené příspěvky se věnovaly jedincům i rodinám v situaci prohlubujícího se zadlužování a všem rizikům, které se objevují při sjednávání úvěrů, zejména u nebankovních společností a v situacích, kdy klient není schopen své závazky splácet. Objevila se spousta podnětů pro legislativu, například dořešení zneužívání rozhodčích doložek a rozhodčího řízení, výše odměn advokátů a exekutorů, finanční vzdělávání a alternativní způsoby oddlužování. Sociální dopady zadlužení nese nejen jednotlivec či rodina, ale celá společnost.

V oblasti probační a mediační služby byly předneseny návrhy na legislativní změny. Hovořilo se i o  možnosti vytvoření sanačního fondu.

Semináře se zúčastnila Monika Šimůnková, zmocněnkyně Vlády ČR pro lidská práva. Dále své příspěvky přednesli Martin Šimáček, ředitel Agentury pro sociální začleňování, David Šmejkal z  Poradny při finanční tísni, Ondřej Načeradský z Občanské poradny, Daniel Hůle z  organizace Člověk v tísni, Lenka Mrkvánková Maléřová z IQ Roma Servis a Pavel Štern z Probační a mediační služby ČR.

parlamentnilisty.cz | 15.9.2011 | Rubrika: Politici voličům | Strana: 0 | Autor: TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme