Aleš Jakubec: Podpora jesenických středoškoláků

10. 1. 2023
Jesenické střední školy mají nějakou kapacitu a v ní určitou nabídku oborů. Okres Jeseník naproti tomu každoročně vychová určitý počet deváťáků. A ona se ta čísla jaksi nepotkávají. Protože Olomoucký kraj je ten, kdo pod sebou má střední školy, nese spoluzodpovědnost za nabídku studijních oborů i za jejich naplněnost.
Hejtmanství přichází se dvěma typy stipendií, kdy jedno slouží k podpoře polytechnického vzdělávání a řemesel, aby se zpomalil úbytek žáků v učňovském školství. Druhé stipendium je ušito vysloveně pro nás, jak vysvětlil Aleš Jakubec, krajský radní pro vzdělávání: "Takzvaná jesenická stipendia mají za cíl podporu vzdělávání v tomto regionu, a hlavně zvýšení počtu žáků učebních oborů,".
Žák technického oboru aspirující na výuční list, může každý měsíc studia získat na přilepšenou 300 až 500 korun v závislosti na konkrétním ročníku (I. ročník = 300 Kč, II. = 400 Kč, III. = 500 Kč). K tomu si může přijít na odměnu za vyznamenání na konci školního roku (I. ročník = 1 500 Kč, II. = 2 500 Kč).
Pro vaši představu, na jesenických středních školách se tahle finanční motivace týká např. obráběčů, tesařů, elektrikářů, řezníků, pekařů, kovářů, instalatérů, zedníků... Jako správné stipendium je i toto navázáno na dobré studijní výsledky, takže motivace žáků zajištěna.
Ono Jesenické stipendium je vymyšleno pro žáky maturitních i učebních oborů (kromě Gymnázia Jeseník) a má zvýšit chuť studovat střední školu v Jeseníku.
Každý prvák dostane 5 tisíc korun. Případně 2 tisíce, pokud je jeho studijní obor podpořen výše zmíněným stipendiem pro polytechnické vzdělávání.
Cíle obou aktivit jsou patrné, pomoci zdejším středním školám naplnit kapacitu a pomoci trhu práce pokrýt jeho potřeby.
Třebaže to není všelék, aspoň je to nástroj, jak s nepříznivou situací hnout.

https://www.positivje.cz/l/podpora-jesenickych-stredoskolaku/

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme