Zdeňka Blišťanová: Dostupnost zdravotní péče v Jeseníku je čím dál horší

9. 8. 2022
Situace je vážná! Doslova ze dne na den ukončila v Jeseníku činnost jedna z praktických lékařek. Téměř dva tisíce lidí, převážně senioři, se ocitly bez svého doktora.
Co teď?
Ačkoliv zajištění zdravotnické péče nespadá do kompetence samosprávy, tedy městského úřadu, nesedíme s rukama v klíně a problém okamžitě řešíme. Chci se v nejbližších dnech potkat s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem. A už dneska jsem v Olomouci jednala s náměstkem hejtmana pro zdravotnictví Daliborem Horákem a s vedoucím odboru zdravotnictví Bohuslavem Kolářem. Musí pomoci! Není přece přípustné, aby lidé platili zdravotní pojištění a neměli praktického lékaře.
Důležitá informace pro všechny, kteří o službu praktika přišli: obraťte se na svou pojišťovnu. Oficiální cestou, tedy přes formulář na stránkách dané pojišťovny. Žádejte o zajištění praktického lékaře. Pojišťovna má zákonnou povinnost zajistit svým pojištěncům konkrétního lékaře v legislativně stanovené vzdálenosti.
Problém je bohužel dlouhodobý. Intenzivně se jím zabývám od minulého roku. Jedná se o systémovou chybu, kterou se musí zabývat ministerstvo zdravotnictví i pojišťovny. Je mi jasné, že není jednoduché na Jesenicko nové doktory dostat, ale je to právě úloha pojišťoven, aby se staraly o své pojištěnce. Dostupná zdravotní péče je pro budoucnost Jesenicka (a podobných regionů v ČR) klíčová.
Hejtmanství po mém dnešním osobním apelu už jedná, máme přislíbeny okamžité konkrétní kroky. A jak jsem už psala, budu vážnou situaci v nejbližší možné době řešit také v Praze přímo s panem ministrem.
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme