Uctění památky upálení Jana Zajíce

25. února 1969 se na protest proti pasivitě lidí a začátku normalizace po okupaci Československa v srpnu 1968 upálil v Praze 18letý žák šumperské průmyslovky Jan Zajíc. Symbolicky následoval Jana Palacha, který chtěl stejným činem vyburcovat společnost proti komunistickému režimu o měsíc dříve 16.ledna.

9. 2. 2024

Proto se rozhodla Střední škola řemesel, průmyslového designu, VOŠ SPŠ a město Šumperk zhmotnit podobu pietného místa. Studenti zpracovali několik designových návrhů památníku a publikací básní Jana Zajíce. Město nakonec vybralo k realizi lavičku, její zhotovení a instalaci provedli studenti a mistři Střední školy řemesel.

Na realizaci pietního místa se přijel podívat Olomoucký radní pro školství Aleš Jakubec. "Jan Zajíc a Jan Palach jsou symboly odporu proti komunistickému režimu a jejich činy připomínají důležitost občanského odporu a obrany lidských práv."

Zhmotnění pietního místa a památníku je důležitým krokem k uctění paměti jednoho z těchto hrdinů a udržení jejich odkazu živým. Zapojení studentů a mistrů do tohoto projektu ukazuje sílu společenství a vzdělávání při uchovávání historie a hodnot.

Je důležité si pamatovat a ctít oběti těch, kteří bojovali za svobodu a lidská práva, a tím přispívat k udržení demokratických hodnot ve společnosti.

památník Jana Zajíce

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme