Návštěva paní předsedkyně a poslanců v Olomouckém kraji

Ve čtvrtek 27. dubna zavítala v rámci nové roadshow TOP 09 do Olomouckého kraje předsedkyně Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky Markéta Pekarová Adamová v doprovodu poslanců Miloše Nového a Matěje Ondřeje Havla. V průběhu dne debatovali na středních školách a Univerzitě Palackého, navštívili zajímavé podniky a mezinárodní filmový festival AFO. Večer se setkali i s širokou veřejností.

2. 5. 2023

Paní předsedkyně svou cestu zahájila prohlídkou a setkáním s majiteli prostějovské společnosti NEVA, podniku s třicetiletou tradicí výroby stínící techniky pro Českou republiku a dalších více než čtyřiceti zemí po celém světě. Jedná se o moderní závod v Kralicích na Hané, kde každý týden vyrobí přes 2 000 venkovních žaluzií a screenových rolet.

NEVA

 

Problematika podnikání v ČR byla i ústředním tématem pracovního oběda s podnikatelkami Olomouckého kraje. Setkání zorganizovala Okresní hospodářská komora a bylo velice zajímavé a podnětné. Jiný pohled a nápady ze stran žen byly velice inspirativní.

podnikatelky

 

Dalším bodem programu paní předsedkyně  bylo setkání s rektorem Univerzity Palackého a děkanem Filozofické fakulty.

UPOL setkání s vedením

 

Odpoledne byla naplánovaná debata se studenty Univerzity Palackého na téma Parlamentní diplomacie jako součást zahraniční politiky ČR. Mluvilo se o návštěvě Taiwanu a o financování akademických pracovníků. Studenti byli velice milí a zvídaví. Navíc setkání probíhalo v aule Václava Havla, která poskytla správnou atmosféru.

UPOL

Poslanec Matěj Ondřej Havel strávil dopoledne přednáškami pro studenty na Cyrilometodějském gymnáziu v Prostějově a Gymnáziu Čajkovského v Olomouci. Legislativní proces v ČR, zákonitosti fungování Poslanecké sněmovny, náplň práce poslance či reforma školství v ČR z pohledu zákonodárce byla pro studenty zajímavá témata a podnítila bohatou diskusi. Navíc pan poslanec přispěl maturitnímu ročníku na závěrečný večírek a pochválil jim inovaci v podobě možnosti platby pomocí QR kódu.

gymnázium

Poslanec Miloš Nový zahájil svoji návštěvu Olomouce na Obchodní akademii. Pro studenty si připravil besedu o problematice (ne)přijetí eura a evropském obchodu. Pro lepší pochopení použil ukázky z běžného života.

foto-oa

Odpoledne poslanci navštívili společnost HELLA AUTOTECHNIK NOVA s.r.o.. Tento koncern zaměstnává 3100 zaměstnanců, kteří se věnují výrobě a vývoji světlometů, zadních skupinových svítilen a elektroniky pro významné světové automobilky. S laskavým dovolením pana generálního ředitele mohli navštívit i plně robotizované výrobní haly, kde byli ohromeni moderními technologiemi.

Hella

V Olomouci Miloš Nový a Matěj Ondřej Havel ještě uskutečnili setkání s ředitelem a zástupcem ředitele Vědeckotechnického parku. Jedná se o centrum pro inovace a transfer technologií Univerzity Palackého. Zpřístupňují nové technologie, podporují start-upy a propojují firmy s univerzitou.

V Olomouci právě probíhal známý Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů, který si všichni tři naši představitelé nemohli nechat ujít. Hlavním centrem dění v historické budově Konviktu je provedla paní ředitelka festivalu a PR manažerka. Cílem AFO je bourání předsudků a stereotypů o „nudných“ vzdělávacích filmech, stejně tak o přírodních, humanitních a společenských vědách.

AFO

V rámci večera byla naplánovaná debata Myslíme na budoucnost s širokou veřejností v oblíbené olomoucké Morgan´s restaurant. Společně s předsedkyní a poslanci vystoupil i náš radní Olomouckého kraje pro školství Aleš Jakubec. Byl představen nový program 4E, jehož vizí je Česká republika jako stát, který je pevnou a sebevědomou součástí evropských struktur. Zároveň klade důraz na životní prostředí, ekonomickou prosperitu i svobodu jednotlivce.

debata Olomouc

 

Další den vyrazili naši zástupci na návštěvu Moravskoslezského kraje. Paní předsedkyně toho ještě využila a zastavila se v soukromém rodinném pivovaru Lipník kde se setkala s majitelkami pivovaru, ženami podnikatelkami a starostkami okolních obcí.

předsedkyně Lipník nad Bečvou

Paní předsedkyně zakončila čtvrteční debatu poděkováním: "Děkuji Vám všem, kteří jste dnes v Olomouci přišli debatovat s Topkou o budoucnosti naší země. A moc se těším zase příště!" I my děkujeme, že jste si našla na nás čas a těšíme se opět na milé setkání!

Pivovar Lipník

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme