EU je pro mne hlavně projekt, který zajišťuje mír na evropském kontinentě.

12. 9. 2022

“Evropská unie je pro mne hlavně projekt, který zajišťuje mír na evropském kontinentě.”

"Je to projekt, který je založen na spolupráci mezi členskými státy a v tomto směru je určitě úspěšný. Jako každý lidský počin má samozřejmě i Evropská unie řadu chyb. Cestou však musí být tyto chyby odstraňovat, ne jimi argumentovat pro domnělou nefunkčnost EU.
Jsem vděčná, že Česká republika je členem Evropské unie. Jsem přesvědčená o tom, že nám toto členství dává možnost být více slyšet. Stačí k tomu jediné: přesvědčit naše partnery v EU, že náš pohled na určitou problematiku je tím, který by měly sdílet i ostatní členské státy. V minulosti se to ne příliš dařilo, protože minulé vlády nepřikládaly našemu členství v EU takovou důležitost, jakou si zaslouží. Ale já věřím, že naše současná vláda si je vědoma svojí úlohy a svých možností a Česká republika už nebude jen „enfant terrible“, ale bude právoplatným členem, jehož názory jsou ostatními vnímány jako relevantní a jsou ostatními respektovány. Ovšem z našeho jednání musí být vidět, že nechceme jen pasivně přijímat výhody členství, které jsou nesporné (od volného pohybu až po levný roaming v rámci EU), ale že jsme schopni i sami aktivně přispívat k lepší podobě celého projektu.
Bohužel jsme se předsednictví ujali v situaci, která je z geopolitického hlediska velmi nešťastná. Věřím ale, že právě pro tuto těžkou dobu jsme vhodným předsednickým státem: ze své historie máme přímou zkušenost s imperiální politikou dnešního Ruska a jsme tak schopni přistupovat ke konfliktu, který Rusko vyvolalo, bez naivních růžových brýlí. Věřím, že nám naši partneři budou naslouchat a navenek bude Evropská unie vystupovat jednotně a odhodlaně. Moc si to přeji."
Dominika Kovaříková, lídryně kandidátky SPOLU za TOP09 v Olomouci
Na priority českého předsednictví EU mrkněte sem  myjsmeevropa.cz
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme