Dominika Kovaříková: Zelená a čistá Olomouc

20. 9. 2022

Zelená a čistá Olomouc

O Olomouci se mluví jako o perle na zelené podušce. Myslí se tím historické jádro, obklopené prstencem městských parků. Olomouc ale není jen centrum. Celé město si zaslouží komfortní a čistý prostor se zelení.

Co se podařilo

V posledních letech se povedlo vysadit několik nových alejí, například ve Velkomoravské ulici či na Masarykově třídě, stromy přibývají při proměně nábřeží Moravy. Jen v Holickém lese bylo vysazeno 77 vzrostlých solitérních stromů,“ vypočítává Dominika Kovaříková.

Za úspěch považuji i to, že se díky přímé finanční podpoře povedlo zvýšit atraktivitu květinových výstav Flora,“ dodává Dominika Kovaříková.Je tu ale pořád spousta problémů, s nimiž chceme něco dělat!

Co vidíme jako problém

Ve městě mizí stromy, kvůli stavbám i kvůli stáří a zdravotnímu stavu. Občas pak nejsou nahrazeny novou výsadbou. „Slýcháme, že to nejde kvůli inženýrským sítím. Jde, i když to je o dost náročnější,“ je přesvědčena Dominika Kovaříková.

Ani čtvrt století po ničivých povodních ještě není dokončena protipovodňová ochrana města. Někde chybí odpadkové koše, veřejný prostor hyzdí nevzhledné kontejnery na tříděný odpad, lidi rozčiluje, že se smetí často válí kolem popelnic. I když i zde dochází k postupné proměně a na několika místech ve městě už lze separovaný odpad odkládat do podzemních kontejnerů.

O problémech víme a velkou většinu z nich dokážeme systematicky řešit. Jsem přesvědčena o tom, že to půjde,“ vzkazuje Dominika Kovaříková a představuje seznam konkrétních priorit.

VÍTE, ŽE…
v Olomouci bylo v posledních letech vysazeno 636 stromů a zhruba 7 tisíc keřů?

Jen v prostoru Holického lesa bylo vysazeno 77 vzrostlých solitérních stromů a další budou přibývat!

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme