Aleš Jakubec vyjádření k elektronickým přihláškám

Nový systém elektronického podávání přihlášek (DIPSY) výrazně zjednodušuje proces příjímacího řízení na střední školy, který platil do loňského roku. Přihlášky se mohou nově podat až na 3 školy, ale s trvdou prioritizací. Tím se předejde dlouhému čekání, zda přijatí uchazeči na školu nastoupí či ne. Vždy pak ti pod čarou několik týdnů trnuli, zda se na dostane.  To již nebude a informaci o tom, na kterou školu byli přijati, dostanou všichni uchazeči ve stejný okamžik. Jsem rád, že se rovněž potvrdilo, že dnešní generace již nemá problém zvládnout moderní formy komunikace a přes 90 % podalo přihlášku digitální formou. Jistě je dobře, že se zvýšil výběr škol ze dvou na tři. A co se týká občasných výpadků DIPSY, tak bych z toho nedělal zásadní závěry, neboť jsem jako radní pro školství byl podrobně informován o celém procesu vytváření celého softwarového řešení. A je třeba spíše smeknout klobouk. Nepamatuji si, že ve státní sféře někdy něco podobného povedlo a za docela směšné finanční prostředky.

4. 3. 2024

Co se týká našeho kraje, tak jsme připraveni nabídnout pestrou paletu středoškolských oborů o celkové kapacitě 7710 a to pro 6117 žáků devátých tříd. Samozřejmě musí ještě připočítat „přespolní“ žáky z jiných krajů. Co se týká novinek, tak budeme v Šumperku otevírat třídu Přírodovědného lycea na Střední odborné škole či nově otevřeme třídu Informatiky na Střední škole strojnické v Olomouci.

Domnívám se, že nabídka oborů na středních školách v našem kraji je velmi pestrá. Pokračujeme v podpoře odborného školství, ale navyšujeme i kapacity v oblasti všeobecného vzdělávání.

Přeji všem uchazečům, ať se dostanou školu, kterou skutečně chtějí! Ať jsou na této škole spokojení a po jejím absolvování si najdou práci, která je bude bavit i dobře živit, či ať úspěšně pokračují dalším studiem.

Aleš Jakubec radní Olomouckého kraje pro školství

Štítky
Osobnosti: Aleš Jakubec
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme