Lidé se budou divit. Opozice v Prostějově varuje před změnami územního plánu

19. 10. 2021

Opozice v Prostějově varuje před některými změnami územního plánu, které nyní připravuje zdejší radnice. Jde například o zabírání další orné půdy nebo kroky, které by mohly legalizovat černé stavby. Radnice tvrdí, že postupuje striktně podle zákona.

'Většina obyvatel Prostějova se o připravované změny územního plánu nezajímá. Teprve následně se možná budou hodně divit, že vedle jejich rodinného domku vzniká hlučná provozovna, nebo jak je možné, že si někdo postaví garáže na pozemku určeném pro zeleň,' vysvětluje opoziční prostějovský zastupitel Aleš Matyášek (Na rovinu!), proč je připravované změny územního plánu důležité sledovat.
V současné době prostějovská radnice pracuje na 5. změně územního plánu města a chystá veřejné projednávání, které se mohou zúčastnit všichni obyvatelé. Lidé zde budou moci podávat námitky a připomínky.

Legalizace černých staveb. Ubývání úrodné půdy

Prostějovská opozice varuje například před tím, že z připravovaného územního plánu vypadla podmínka, aby se na plochách pro bydlení nestavělo nic, co by narušovalo klid. 'U jakýchkoliv staveb, které neslouží k bydlení, dnes platí, že stavebník prokáže, že stavby nenaruší obytnou pohodu v okolí. V novém textu se tento požadavek na prokázání nerušivosti bez náhrady ruší,' upozorňuje Matyášek.
Vadí mu rovněž, že se nová výstavba plánuje v polích, nikoliv na prázdných nebo neobývaných lokalitách, například u Olomoucké ulice. 'Změna územního plánu obsahuje informaci o další zástavbě u Hloučely. Jde o dvě parcely nejúrodnější půdy s rozlohou přes 77 tisíc metrů čtverečních,' popsal.
Další připomínka se týká lokality pro veřejnou zeleň ve Vrahovicích, kde prostějovský podnikatel a majitel stejnojmenné stavební firmy Tomáš Wolker postavil v příkrém rozporu s územním plánem a bez stavebního povolení tři řady garáží.
'Změna územního polánu tento šlendrián potenciálně legalizuje. Nově totiž deklaruje, že stavby pro dopravní infrastrukturu jsou v plochách pro zeleň přípustné. Stavební úřad by byl jistě schopný do dopravní infrastruktury nějaké garáže schovat,' varuje Maytášek.
Případ na černo postavených garáží řešil Krajský úřad v Olomouci, stavitel Wolker se odmítá vyjádřit.

Postupujeme striktně podle zákona

Prostějovská radnice namítá, že při změnách územního polánu postupuje striktně podle zákona. Náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO) na dotazy nereagoval, v minulosti ovšem prohlásil, že změna územního plánu probíhá v souladu se stavebním zákonem, návrh byl zveřejněn a kdokoliv mohl podat připomínky.
'Všechna došlá stanoviska a připomínky budou vyhodnoceny a na základě toho bude návrh na změnu upraven pro veřejné projednání,' prohlásil náměstek.

Změny jdou na ruku spřáteleným podnikatelům

Připravované změny územního plánu ostře kritizuje také spolek architektů Prostor Prostějov, který se zabývá využitím veřejného prostranství.
'Klademe si otázku, zda město územním plánem opravdu hájí zájmy svých občanů, nebo spíše několika spřátelených podnikatelů, kterým otevírá neomezené možnosti. Takové, o kterých si běžní smrtelníci mohou nechat pouze zdát,' komentoval připravované změny architekt Vojtěch Jeřábek ze spolku Prostor Prostějov.
Jeřábek je přesvědčený, že nový územní plán poslouží k legalizaci černých staveb v Prostějově a k dalšímu záboru jedné z nejúrodnějších půd v České Republice.