Martin Kašpar a představení vlaku na vodíkový pohon

20. 5. 2022

Do České republiky přijel vlak, který má vodíkový pohon. Jedná se o vůbec první představení tohoto vlaku na našem území. Jednotka Alstom Coradia iLint je vlastně podobná vlakům Lint, které jezdí na Orlickoústecku nebo Zlínsku. Jízdu si nemohl nechat ujít náš člen genealog, předseda Nádraží Náměšť Martin Kašpar: " Cestu jsem si opravdu užil. Vlak je oproti dieslovému velmi tichý a připomíná tak jízdu v elektrické jednotce, tedy bez drátů a sloupů kolem trati."

Rozdíl je však právě v pohonu. Vlak jezdí na vodík, jehož zásobníky jsou umístěny na střeše vozu a doplňován je z mobilní plnící stanice. Vlak pak nevytváří žádné emise ale jen páru a kondenzovanou vodu, u emisí však také záleží, jak je vodík vyráběn.

Tento vlak se právě 19.května ukázal i v Olomouci, kde se představil na 1. nástupišti, pak se přesunul na nástupiště č. 5 a v 11:50 se vydal po trati směrem na Velkou Bystřici, Moravská Berou, Bruntál, Krnov a Opavu.

Klikatá trať z mnoha tunely a mosty však pro vlak nebyla problém, a kromě plného vlaku jej pozorovalo i velké množství lidí kolem trati a na nádražích, pro všechny to byl mimořádný zážitek.

Předpokládá se, že vodíkové vlaky by mohly jezdit na delších neelektrizovaných tratích, kde by byla elektrizace příliš nákladná.

A jak shrnul svou zkušenost Martin Kašpar? "Moc se mi to líbilo. Zdála se mi ta jízda všeobecně lepší než na co jsme zvyklí, byl to neuvěřitelný zážitek i pro tu spoustu lidí co tam seděla."

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme