Ve stejném složení jako doposud zůstane vládnoucí koalice v Jeseníku

18. 10. 2022
Ve stejném složení jako doposud zůstane vládnoucí koalice v Jeseníku. Tvořit ji bude vítězné uskupení Jeseník srdcem a Pro Jeseník. Starostkou zůstane lídryně vítězů Zdeňka Blišťanová.

Vládnoucí duo bude mít místo dosavadních pohodlných 17 křesel z celkových 25 nově jen 11 a tedy pouze nejtěsnější většinu v nově zmenšeném zastupitelstvu s 21 členy.

Jsme rádi, že se podařilo koaliční partnerství zachovat, protože bylo velmi přínosné a dělné,“ sdělila starostka a lídryně kandidátky Jeseník srdcem Zdeňka Blišťanová.

Ta prozradila, že chce usilovat ještě o zapojení jediného zastupitele kandidátky Společně tvořené ODS a KDU - ČSL. Rada města bude mít pět místo dosavadních sedmi členů. Tři místa v ní získala vítězná strana, dvě Pro Jeseník.

Jeseník byl jediným okresním městem Olomouckého kraje, v němž nezvítězilo ANO. Strana vedená Blišťanovou, která před čtyřmi roky získala přes čtyřicet procent hlasů a měla dokonce sama těsnou většinu v zastupitelstvu, sice obhájila vítězství, ovšem pohoršila si o víc než deset procent a místo třinácti mandátů má sedm.

Druhá skončila kandidátka ANO a ČSSD, která získala 23,3 procent hlasů, což je oproti roku 2018 dvojnásobek a znamená pět zastupitelů.

Pro Jeseník obhájila se 17,6 procenty čtyři křesla, o jedno méně má uskupení Jeseničtí 2022, které vybojovalo na první pokus 13,4 procenta hlasů a mohlo sehrát roli v propadu zisku vítězů. Jeho lídryně Dagmar Ponechalová minule kandidovala za Jeseník srdcem, se starostkou se ale nerozešla v dobrém.

Po jednom zastupiteli mají za sedmiprocentní zisk ještě uskupení Nezávislí - Jeseník a Společně. Volební účast byla 41,4 procenta.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme