Před 165 lety se narodil TGM. Vzpomínala i Olomouc

9. 3. 2015

Olomouc si v sobotu připomenula 165. výročí narození prvního československého prezidenta, Tomáše Garrigua Masaryka. Po položení věnců u sochy na Žižkově náměstí se přítomní přesunuli k Hanáckým kasárnám, kde vzdali hold vojákům padlým v bitvě u Bachmače.

Na Žižkově náměstí před pedagogickou fakultou se sešli zástupci olomoucké radnice, Olomouckého kraje, Univerzity Palackého, armády, Československé obce legionářské a Sokola. Projev vyslechlo i několik kolemjdoucích. Náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec (TOP 09) v něm připomněl Masarykovu osobnost a jeho demokratické ideály. „Není divu, že první republika jako ostrov svobody vzdorovala svodům totality mezi více či méně totalitními státy," řekl.

V proslovu se dostal i k dnešní politické situaci. Zmínil 97. výročí bitvy u Bachmače, kde bojoval 6. Hanácký pluk. „V době, kdy demokracie nemá na růžích ustláno, je dobré mít vzor. Je jen na nás, jak budeme odkaz TGM pěstovat. Bachmač je město na Ukrajině nedaleko Kyjeva. V zemi zuří konflikt vyvolaný cizím agresorem a maskovaný jako občanská válka. Současné Rusko a státy bývalého Sovětského svazu jsou demokracii na hony vzdáleny," prohlásil.

Zmínil i projev bývalého prezidenta Václava Havla v Kongresu USA v roce 1990. „Často slyším otázku, jak nám Spojené státy mohou dnes pomoci. Má odpověď je paradoxní, jako ostatně celý můj život: Nejvíc nám pomůžete, když pomůžete Sovětskému svazu na jeho sice nezvratné, ale přesto nesmírně komplikované cestě k demokracii," uvedl tehdy Havel.

http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/pred-165-lety-se-narodil-tgm-vzpominala-i-olomouc-20150307.html

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme