Pokus o vyřešení sporu padl

20. 12. 2017

Rychlý spád tento týden nabralo dění kolem možné obchodní Galerie Prostějov v Komenského ulici. Poté, co 1. prosince investor – firma Manthellan – obsadil prostor, který dnes slouží jako parkoviště, vzrostl tlak na vedení města. V pondělí a především v úterý tak na jednání zastupitelstva bylo rušno. Část opozice žádala hlavu náměstka Jiřího Pospíšila, který coby osoba odpovědná za správu majetku města podle jejich názoru za nynější situaci mohl. „Je to bezprecedentní krok. Parkoviště zabrali, nikomu dopředu nedali vědět. Přitom panuje stav právní nejistoty,“ uvedl na začátku diskuse opoziční politik Aleš Matyášek (TOP 09). Upozornil tak na fakt, že už od podpisu smluv o smlouvách budoucích mezi městem a firmou jsou o platnost smluv spory. Ty by měl v brzké době vyřešit Nejvyšší soud ČR.
Podle Jiřího Pospíšila však investor nemusel na nic čekat. „U KaS centra je čtyřměsíční výpovědní lhůta.
U těchto prostor podle smluv žádná není,“ uvedl náměstek.

„Práce již započaly. Proběhlo zaměření pozemků, příprava průzkumu. Začátek nebylo možné plánovat úplně přesně, protože nebylo zřejmé, kdy plochu opustí všechna vozidla,“ uvedl k nynější situaci mluvčí projektu Juraj Aláč.
Zastupitelům však nadále vadí, že se na pozemcích začalo něco dít přesto, že dosud není definitivně rozhodnuto, zda smlouvy platí, nebo ne. A na úterním jednání podali přelomový návrh: dle něj měl tým složený z radních se společností vyjednat odstoupení od smlouvy, zachování KaS centra nebo přípravu projektu v jiné části města.
Primátorka před hlasováním označila problém za „závažný“, vzápětí však odmítla pro návrh hlasovat, přestože sama měla být členem vyjednávacího týmu s Manthellanem a původně se pro návrh vyjádřila. Důvod? Naštval ji podle jejích slov dotaz zastupitele Františka Filouše, podle jakého klíče bude skupina rozhodovat. Přelom se i díky tomu nakonec nekonal.
Návrh vyžadoval, aby drtivá většina zastupitelů hlasovala pro vznik týmu, protože jich řada chyběla.
Nakonec ale pro ANO zvedlo ruku jen třináct z nich. A to včetně náměstka primátorky Zdeňka Fišera a radních Jany Halvadžievové a Milady Galářové. Nehlasovali naopak náměstci Jiří Pospíšil a Ivana Hemerkové, stejně tak dle předchozího vyjádření primátorka.

Další pokus o vyřešení problému tak padl, zastupitelé ani obyvatelé města navíc nadále nevědí, kam mají parkovat auta. Přesto se ale všem dostalo z úst Aleny Raškové uklidnění.
„Psala jsem na Nejvyšší soud ČR žádost o brzké rozhodnutí. A navíc o to, aby rozhodli o podstatě věci a ne jak dříve krajský soud o tom, zda žalující strana má vůbec právo žalovat,“ ujistila zastupitele.

Zdroj:Prostějovský deník

MatyášekDatum vydání:15.12.2017