Jak na terorismus? Poradit by nám mohl Izrael, říká veterán Gábor

22. 9. 2016

LIBEREC Naposledy rozhodoval o dění v kraji před dvanácti lety, kdy v zastupitelstvu seděl za Čtyřkoalici a jako radní měl na starosti regionální rozvoj. Teď chce František Gábor získat křeslo hejtmana. Tentokrát bude voliče přesvědčovat coby lídr TOP 09. „Chci, aby se do politiky vrátila slušnost. Už to není o tom, jaký má strana program, ale spíš, co se jí podaří vytáhnout za špínu na druhé,“ říká. 

* TOP 09 získala v minulých volbách v kraji necelá čtyři procenta, teď se v předvolebních průzkumech vyšplhala na jedenáct. Myslíte, že máte šanci uspět? 

TOPka tady měla vždy velkou podporu, akorát se pokaždé setkala s nefér hrou a podrazy. Začínali jsme pod pěti procenty, pak jsem začal věřit tomu, že budeme mít mezi pěti až sedmi procenty, teď jsem realista a doufám v osm. Pokud získáme jedenáct, bude to báječné. Myslím, že je to výsledek naší dobré práce, jak té opoziční v parlamentu, tak i v rámci kraje. Naši zastupitelé pracují dobře v Jablonci, Turnově nebo v Ralsku, jen ten Liberec je pro nás trochu zakletý. 

* Naposledy jste kandidoval do krajských voleb v roce 2000, tehdy ještě za Čtyřkoalici, před dvěma lety jste se dostal i do libereckého zastupitelstva. Proč jste se rozhodl kandidovat do kraje? 

Prvotní impuls byl ten, že dnes je taková zvláštní doba, ten populismus je šílený, musí tady být strany, které budou lidem říkat rozumné věci rozumnou formou. Chci, aby se do politiky vrátila místo různých osobních útoků idea souboje politických ideálů a myšlenek. Dnes už to není o programech, ale o tom, co kdo vytáhe na druhého za špínu. 

* V předvolební debatě v České televizi, která proběhla před týdnem, jste prohlásil, že chcete zabránit dalšímu zdražování vody. Můžete prozradit, jak toho chcete docílit, když potrubí patří společnosti, kterou vlastní obce a města, a kraj má tudíž nulovou šanci to jakkoli ovlivnit? 

To je jednoduché. TOP 09 se tomuto tématu věnuje dlouhodobě, například naši zastupitelé v Turnově už udělali řadu kroků a jsou na dobré cestě dalšímu zdražování zabránit. Jejich zkušenosti bychom rádi použili i v krajské politice. Ano, kraj není akcionářem Severočeské vodárenské společnosti (ta má minoritní podíl v Severočeských vodovodech a kanalizacích, majoritním akcionářem je Veolia, pozn. red.). Na druhou stranu je dostatečně kapitálově silný, aby městům, obcím a vesnicím dokázal vytvořit silnou podporu, aby byly schopny po roce 2019 a 2020, kdy končí pronájem, pokračovat dál tou nejvhodnější cestou. Já říkám, pojďme se tomu začít věnovat co nejdříve. Mně by se líbila nejvíce česká cesta, že bychom si vodovody spravovali sami. Voda je strategická surovina a jako taková by měla být v českých rukách. Zvláště v době, kdy přicházejí do Evropy různé hrozby. 

* Z toho mi vyplývá, že chcete vyřadit Veolii, která patří Francouzům? 

I to je cesta, ale měla by se nejdříve poctivě zanalyzovat, nejlépe soudním znalcem, cena vody, udělat technický audit provozování vodovodů a kanalizací, zjistit, zda současný provozovatel k tomu přistupuje odpovědně a na základě těchto analýz bychom měli vyhodnotit, jaká cesta bude nejvhodnější. Samozřejmě si rozhodovat budou akcionáři, ale kraj by se mohl stát jedním z nich. 

* Ve svém programu nabádáte i k odpovědnému hospodaření. Co si pod tím mám představit? 

Narozdíl od řady jiných stran či politických hnutí jsme přesvědčeni, že ve státním rozpočtu a v krajských a městských rozpočtech je peněz dost, jen se s nimi musí odpovědněji hospodařit. To se musíme ještě naučit. Je třeba nepodléhat různým dotačním pobídkám, ale soustředit se na věci, které kraj opravdu potřebuje. 

* Ještě k té debatě. Řekl jste tam, že chcete z krajských peněz dotovat aktivní zálohy. To myslíte vážně? 

Podívejte se, je smutnou skutečností, že dnes do Evropy přicházejí různé hrozby. Já jsem voják a ctím pravidlo, že štěstí přeje připraveným. Pokud dostanu důvěru voličů, tak se pokusím cestou ministerstva zahraničí a vnitra oslovit stát Izrael, který má desítky let zkušeností s terorismem, ochranou svých hranic a troufám si říci, že mají jednu z nejlepších armád na světě. Jejich bezpečnostní standardy jsou propracované a daly by se částečně přenést i do našich podmínek. Jsem přesvědčený, že to je důležité i jako krajské téma. Jeden z kroků, které lze realizovat, je udělat školení pro naše městské strážníky, jakým způsobem se chovat v případě rizika, nebezpečí ohrožení života. Několik set ozbrojených mužů a žen nám může poskytnout určitý stupeň ochrany a doplnit práci státní policie. Mluvil jsem i o tom, že jsou důležití hasiči. Dnes dostávají peníze na techniku a já bych byl rád, kdyby se k tomu přidaly i peníze na výcvik řidičů skupiny C. Každý rok by kraj zafinancoval výcvik třiceti řidičů dobrovolných hasičů, což za deset let může být tři sta. 

* A podpora aktivních záloh? 

Je třeba zanalyzovat, co mají a co nemají a postupně nějakým grantem dokupovat jejich vybavení. Ať už se jedná o mobilní radary, s nimiž by mohli vypomoci policii v monitorování vozidel v případě, že se uzavřou hranice. Aktivní zálohy mají tu výhodu, že to jsou lidé z našeho kraje, a pokud dojde k ohrožení, je dobře, když budou hlídat hranice nebo nádraží lidé, kteří to tam znají. Nechci vytvářet paniku, žádná reálná hrozba tady teď není. Ale na druhou stranu musíme být připravení. 

* Vy sám ve svém životopise uvádíte, že jste válečným veteránem z války v Perském zálivu. Teď se neurazte, ale říká se o vás, že jste tam byl jen krátce a ani jste nebojoval, ale vařil. 

Odjížděl jsem do války jako nejmladší chemik. Byl jsem přidělen k prvnímu protichemickému odřadu a s ním jsem působil kde bylo potřeba. Byl jsem tam jako řidič. A vrátil jsem se, když válka skončila. Víte, v normální zemi, pokud by měl někdo za sebou takovou službu, nikdo by si nedovolil ji zpochybnit. Tohle, že tu kolují takové zvěsti svědčí o tom, že politická kultura je v pr.... 

* Poznamenal vás pobyt ve válečné zóně? 

Každého, kdo je trochu normální, to poznamená. Od té doby si vážím obyčejných věcí. My Češi máme tendenci si pořád na něco stěžovat, je ale třeba si užívat každého dne a když nejde o život, tak se dá všechno zvládnout. 

* Jste sice politickým lídrem, ale jen politika vás zřejmě neuživí. Jaká je vaše profese? 

Mám malou firmu, která se věnuje využití zdrojů nerostných surovin ve stavebnictví. Realizuji a administruji dotační tituly. Práci si vybírám a rád dělám to, co má smysl. Teď jsem práci trochu utlumil, abych se mohl věnovat volební kampani, ale jsem schopný se uživit i bez politiky. Pokud se stanu hejtmanem, je správné, aby se moje firma neucházela o krajské a městské zakázky, což jsem nikdy nedělal. Možná jsem měl jednu nebo dvě zakázky, ale pokud se stanu hejtmanem, moje firma tu nebude aktivní. 

* Víte, s kým byste v případě úspěchu ve volbách vytvořili koalici? 

Z principu máme dané, že nepůjdeme do koalice s KSČM. Nikdy jsem se nechtěl vyhraňovat vůči některým politickým hnutím, a teď nemyslím ANO, ale je tady jedno, které stále poukazuje na to, jak jiní loupí a znásilňují a vůči TOP 09 staví bariéry. A ke svým propagandám využívá protikorupční, nezávislý web, který je na některé politiky napojen. To se mi nezdá správné. Například tam hodnotí i předvolební debatu v televizi. Takhle si protikorupční práci nepředstavuji. 

Profil - František Gábor: Je mu 46 let, vystudoval VŠB - TU v Ostravě, Fakultu hornicko-geologickou, obor Využívání zdrojů stavebních nerostných surovin. Od roku 2000 do roku 2004 členem zastupitelstva Libereckého kraje za Čtyřkoalici, radní pro regionální rozvoj, od roku 2012 člen zastupitelstva Liberce za TOP 09. Na počátku 90. let se účastnil operací spojeneckých vojsk Pouštní štít a Pouštní bouře v Saúdské Arábii, Kuvajtu a Iráku. Je ženatý, má syna Lukáše. 

Jana Pšeničková

Mladá fronta DNES, 22. 9. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme