Horáček: Prezidentské volby

Poděkování poslance Václava Horáčka

Rád bych poděkoval všem, kteří se k historicky první přímé volbě prezidenta postavili aktivně a šli k prvnímu i druhému kolu voleb. Ačkoli náš (můj) kandidát se prezidentem nestal, myslím, že nám kampaň i finální výsledek mnohé ukázaly.

28. 1. 2013

Například to, že téměř polovina voličů České republiky odmítá negativní kampaň, lži a očerňování, že téměř polovina voličů České republiky se již umí vyrovnat s takovými podpásovými údery, jako je útok na kandidáta a jeho rodinu prostřednictvím xenofobie, vyvolávání závisti, či dokonce nenávisti, která odkazuje na rodinné poměry kandidáta a události staré více než půl století.

Jsem hrdý na to, že téměř polovina voličů nepodlehla všem těmto útokům. A jsem také hrdý na to, že se ukázalo, že téměř polovina voličů se ztotožňuje s cestou, na kterou se Karel Schwarzenberg vydal – s politikou slušnou, založenou na argumentech, s politikou oproštěnou od prázdného populismu, zneužívající základních lidských emocí, s politikou, která směřuje Českou republiku jinou cestou, než kterou se ubírala posledních dvacet let.

Tentokrát Karel Schwarzenberg a jeho ideje nevyhráli, ale věřím, že ani on, ani my ostatní to nevzdáme a budeme v tomto našem úsilí pokračovat. Musíme si nyní všichni vyčistit hlavu od prezidentské kampaně, která nás poslední týdny všechny doslova svírala, překročit zákopy, které byly na všech stranách vykopány, a soustředit se na to, co je hlavní – tedy na pokračování pozitivních změn.

V neposlední řadě jsem hrdý na konečné výsledky Železného Brodu, kde Karel Schwarzenberg získal 50,84 %.

Ještě jednou díky všem za podporu v uplynulých dnech a jedeme dál, čeká nás ještě hodně práce.

Mgr. Václav Horáček

V Liberci 28. 1. 2013