Liberecká TOP 09 vystavila prezidentovi červenou kartu

9. 5. 2017

Červenou kartou a píšťalkou liberecká TOP 09 vyjádřila nesouhlas s jednáním prezidenta Miloše Zemana zejména v souvislosti se současnou vládní krizí. Svůj postoj mu dala najevo dnes dopoledne před krajským úřadem při zahájení prezidentovy třídenní návštěvy Libereckého kraje.

Prezidentovo chování, už v mnoha minulých situacích nehodné hlavy státu, vyvrcholilo minulý čtvrtek, kdy se na Hradě snažil ponížit premiéra Bohuslava Sobotku. Jak tím, že předstíral přijetí demise, kterou premiér nepodal, tak neslušnými projevy na adresu Bohuslava Sobotky.

Liberecká krajská TOP 09 se s vystupováním prezidenta dlouhodobě neztotožňuje. „Připadáme si, jako by naše země byla v zajetí člověka, který ji vede do náruče Ruska a Číny, a s tím jednoznačně nesouhlasíme. My patříme do Evropy. Svévole, s jakou pan prezident nakládá s ústavou, naznačuje jeho sympatie k autoritářským způsobům. Žádám pana prezidenta, aby respektoval ústavu. Máme zde parlamentní demokracii, a její základní pravidla platí pro všechny stejně,“ říká krajský předseda TOP 09 František Gábor.

Kromě členů a příznivců TOP 09 se k protestu před krajským úřadem připojilo i několik kolemjdoucích. Zhruba dvacítka lidí vyjádřila svůj kritický postoj k chování prezidenta hlasitým pískáním, ukázáním červených karet, ale také vztyčenou tibetskou vlajkou. Povedlo se jim tím přitáhnout pozornost přítomných novinářů a sdělit médiím své názory na vystupování hlavy státu.

„Před čtyřmi lety sliboval, že bude spojovat. Nevolila jsem ho. Čtyři roky se skřípěním zubů respektuju vůli těch, kteří mu svůj hlas dali. Prezident nám ale dělá ostudu před celým světem. Vyvrcholilo to minulý týden, kdy prezident mával na premiéra holí. Nedůstojný projev, nehodný hlavy státu,“ vysvětluje členka liberecké TOP 09 Jana Vlková.

„K odpovědnosti, s jakou máte vykonávat úřad, vás zavazuje historie naší země. Zavazuje vás tradice. Zavazují vás ideje, na kterých vznikala naše republika. U zrodu naší republiky byl prezident sjednotitel, který usiloval o stabilitu a prosperitu naší země a který měl mezinárodní věhlas a uznání,“ vzkazuje prezidentovi liberecký krajský předseda TOP 09 František Gábor.

Martina Rambousková, krajská manažerka

Štítky
Osobnosti: František Gábor
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme