Dostane peníze ten, kdo víc natahuje ruku?

19. 9. 2011

Neprůhledné rozdělování veřejných prostředků je problém, který v naší společnosti trvá již delší dobu. Naším nezbytným záměrem je tuto nedokonalost co nejdříve odstranit. Nesmíme ale zapomínat, že to bude běh na dlouhou trať. Ti, kteří z tohoto nešvaru těží, se nebudou chtít jen vzdát.

Rozdělování rozpočtu, poskytování dotací, neprůhlednost, nepřehlednost zveřejněných informací - to jsou všechno záležitosti, které zvedají ze židle mnoho zastánců spravedlnosti. V České republice to jsou záležitosti, na kterých musíme stále pracovat a zdokonalovat je. Jestli chceme transparentní rozdělování veřejných financí, musíme se o to také aktivně snažit. Nestačí jen kritizovat, ale přičinit se o změny k lepšímu. O to se také iniciativně snaží TOP 09 a Starostové pro Liberecký kraj.

Na krajské úrovni jako příklad může posloužit aktuální záležitost: revitalizace mostů na silnicích 2. a 3. třídy na území Liberecka. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil tendr na opravu více než padesáti mostů v Libereckém kraji. Důvodem bylo právě nedodržení pravidel, které zadavatel Liberecký kraj v několika ohledech nedodržel. Pravidla, která zadavatel stanovil, vedla k netransparentnímu hodnocení nabídek veřejné zakázky. Nejen tento příklad by nás měl povzbudit v našem záměru o přehlednější rozdělování finančních prostředků. I když víme, že řešení problému veřejných financí je jako běh na dlouhou trať, neztrácíme svou vytrvalost a míříme k cíli.

Mgr. Václav Horáček
poslanec