Rozhovor s novým předsedou MO TOP 09 Turnov

27. 4. 2012

Proč podle vašeho názoru došlo k rozdělení kandidátky krajských voleb (SLK x TOP 09)?
Jako místní organizace jsme měli k chystané společné kandidátce velké výhrady. Otočil se název společné kandidátky proti republikovým zvyklostem, starostové měli kandidáta na hejtmana, mezi prvními osmi kandidáty jich měli pět, zástupci regionální organizace TOP 09 Semilska byli na nevolitelných místech. Avšak i přes tyto velké ústupky z naší strany starostové společnou kandidátku odmítli na svém sněmu v Bílém Kostele a rozhodli se jít do voleb samostatně. Dle mého názoru bylo motivem k tomuto kroku ze strany SLK nepopulárnost nutných reforem a škrtů prosazovaných právě ministry za TOP 09 a také osobní ambice některých starostů.

Budete mít vliv na sestavování samostatné krajské kandidátky TOP 09 do podzimních voleb? Resp. objeví se na ní někdo z Turnova?
Ano, vliv na sestavování kandidátky jako předseda místní organizace Turnov, člen regionálního výboru Semily a předseda krajské revizní komise TOP 09 mít budu, stejně jako celá místní organizace. Na kandidátce se zcela jistě objeví i někdo z Turnova, a pokud vše půjde dobře, měl by být nejhůře na 4. místě, což je, pokud se nemýlím, nejvýše ze všech kandidátek ostatních demokratických stran a měl by tedy mít reálnou šanci se do krajského zastupitelstva dostat.

Vaše vize fungování místní organizace?
Chtěl bych navázat na práci Reného Brože, který se velkou měrou podílel na zisku tří mandátů v zastupitelstvu města ve volbách v roce 2010, což byl pro novou stranu dobrý výsledek. Chtěl bych se pokusit získat nové členy, lidi, kteří se zajímají o politiku, mají chuť něco ovlivnit a nečekají za to žádné výhody. Chci, aby se místní Topka natrvalo prosadila na zdejší politické scéně. V zastupitelstvu chceme být tvrdou, ale konstruktivní opozicí. Mezi naše priority patří zahájení výstavby sportovně-rekreačního areálu Maškovka, jehož rozsah by měl být úměrný potřebám regionu Turnovska. Dále pak výstavba Waldorfské mateřské školy v Daliměřicích, zachování stávajícího provozu Panochovy nemocnice a případně jeho rozšíření o geriatrické oddělení spolu s dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péčí, podporujeme i volnočasové aktivity mládeže, rekonstrukci ulice 28. října - při nových rekonstrukcích ulic je třeba pamatovat na cyklisty. A v neposlední řadě je to podpora Karla Stannera v boji o post senátora za Turnovsko a Mladoboleslavsko. 

Jak vidíte současnou politickou situaci v naší zemi?
Politika má u nás obecně špatnou pověst, čemuž se po zveřejněných skandálech, v poslední době především ODS a VV, vůbec nedivím. Reformy nutné jsou, měly být rozeběhnuty již dávno a žádná další vláda, ani ta pod vedením ČSSD, se jim, ani úsporám, nevyhne. Velké rezervy vidím ve veřejných zakázkách, státní správě a v boji proti korupci, kde utíkají desítky (možná stovky) miliard. Na zlepšení v těchto sférách by se měla zaměřit jakákoliv politická reprezentace bez rozdílu barvy trička, stejně jako se oprostit od populismu. Vláda současné koalice je již minulostí, otázkou je, zda se Karolíně Peake podaří sehnat dostatek poslanců na podporu vlády. Za tohoto předpokladu si dovedu pokračování vlády představit, a to z důvodu dokončení reforem a konsolidace veřejných financí. Pokud se to nepodaří a vláda by měla stát na hlasech několika jedinců odtržených od VV, nebo se ukáže, že spolupráce s nově vytvořeným poslaneckým klubem je obtížná, tak jsem pro předčasné volby. Ty sice znamenají nebezpečí vládnutí ČSSD s otevřenou či skrytou podporou nedemokratické KSČM, ale alespoň z politické mapy zmizí VV a jejich lídr Vít Bárta.

Michal Loukota, nová tvář turnovské komunální politiky, se narodil v Turnově, po gymnáziu vystudoval obor učitelství pro SŠ s aprobací dějepis-tělesná výchova na Pedagogické fakultě v Hradci Králové. V současnosti učí na zdejší Střední zdravotnické škole. Je ženatý, mezi jeho zájmy patří sport, historie, politika a aktuální světové dění.

Autor: Pavel Charousek, TvA, celý článek na: http://www.turnovskovakci.cz/view.php?nazevclanku=na-podzim-budou-krajsk%C3%89-volby-d%C3%ADl-iii&cisloclanku=2012040036

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme