31. 1. 2024

Samozřejmě ano! V Poslanecké sněmovně, dolní komoře Parlamentu ČR, probíhá z opozičních lavic plamenná debata, tedy spíše obstrukční. Okamura při několikahodinovém proslovu o ničem ohrozil tak akorát své zdraví, jinak to byla přehlídka neefektivní práce poslance za naše peníze, další zákony čekají na projednání.

Argumentem opozice je, že korespondenční volba ohrožuje demokracii a je protiústavní, proč, nebo v čem se už nedozvíme, protože to není pravda. Ve světě je korespondenční volba zcela běžná věc a několik let je již zavedena i u našich východních sousedů, a to je co říct.

Jediná a zásadní věc, proč opozice nechce korespondenční volbu je ta, že hlasy z ciziny nebudou většinově pro ni. Lidé v zahraničí smýšlejí demokraticky, prozápadně (podporují EU a NATO), umí jazyky, cestují a mají rozhled, rozhodně nechtějí dát svůj hlas laciným populistickým stranám.

Korespondenční volba bude, navzdory obstrukcím opozice, k nimž se v souvislosti s navýšením důchodů vyjádřil i Ústavní soud. Ve stručnosti, když zdržujete, plácáte páté přes deváté, tak si nestěžujte. A to platí, ať vládne demokratický blok nebo populisté. Zvykejme si, že by zákonodárci měli především pracovat na posouvání našeho státu dopředu, tedy navrhovat kvalitní zákony, věcně je diskutovat a bez obstrukcí schvalovat.

Michal Loukota, předseda RO TOP 09 Semily

Osobnosti: Michal Loukota