26. 7. 2023

Je čas prázdnin a po složité době covidové se s radostí vracíme k cestování. Už zase stojíte v letištní hale, s batohem na zádech sledujete letadla, která se vzdalují do nebeské modři. Máte před sebou pár hodin čekání na váš let, a tak se rozhodnete pro jednu z nejzajímavějších aktivit, kterou můžete na letišti provádět - pozorování lidí. Zvláště pak těch, kteří se chystají na dovolenou. Fajn je pozorovat teenagery. Ti jsou snadno rozpoznatelní – když nemají sluchátka a nepohupují se v rytmu, jsou většinou hluční, plní energie a vášně. Mladí kluci se snaží předvést, smějí se hlasitě a občas se pokoušejí navázat kontakt s dívkami. Mladé dívky naopak sedí se svými telefony, fotí se a sdílejí své zážitky na sociálních sítích. Jako by celý svět musel vědět o jejich nadcházející dovolené. A všichni mají boty Nike! Všichni.

Zábavné jsou rodiny s dětmi. Rodiče jsou zpravidla vystresovaní, zatímco se snaží udržet své potomky na uzdě. Otec kontroluje letenky, pasy a zavazadla, zatímco matka se snaží uklidnit rozvášněné děti. Je to chaos, ale takový ten roztomilý a milý chaos, který vás nutí usmívat se, když na něj z dálky koukáte. Jako třeba na tu malou holčičku, co se jen chvilku před odletem rozhodla jít na záchod sama. Maminka se nervózně koukala na hodinky a táta se snažil uklidnit jejího, né o moc staršího, brášku, který se rozhodl vyběhnout po letišti a hrát si na letadlo. Holčička se z wc nevracela, tak maminka poslala tátu, aby šel zkontrolovat, co se děje. Táta ji našel, jak si vesele hraje s automatovým sušičem na ruce. V tu chvíli se ozve volání k nastupování na jejich let. Maminka zpanikaří, bráška si mezitím našel novou hru - hodit všechny jejich pasy do koše na odpadky. Když se konečně podaří všechny pasy najít a všechny členy rodiny sebrat, jsou poslední, kdo nastupuje na palubu letadla.

Pak tu máme muže třicátníky, bujaré cestovatele. Mají už vyděláno dost, aby si mohli dovolit pořádnou dovolenou, a přitom jsou stále dost mladí na to, aby si ji užili. Jejich konzumace alkoholu je ale naprosto neskutečná! Poté, co vypijí veškeré zásoby plechovkového piva, vína a lihovin na palubě se jejich hlasitost zhruba po hodině letu výrazně zvyšuje a jejich trapné pokusy o flirtování s kdekým baví celé letadlo. Také nejčastěji tleskají a skandují během nebo po přistání. Jejich nadšení je nakažlivé.

Nejklidnější a víceméně milou skupinkou jsou ženy padesátnice. V této věkové skupině jsou často na vrcholu svých kariér, jsou zkušené, sebevědomé a dobře si uvědomují své hodnoty. Jsou to ženy s moudrostí, kterou přinášejí roky zkušeností, a se schopností pochopit a ocenit krásu života. Jsou to ženy, které se nebojí stáří, protože vědí, že každý další rok přináší více pochopení a hlubší uvědomění se. Jejich cesty za poznáním, relaxem a dobrým jídlem jsou velmi dobře naplánované a tak klidně, často s knihou v ruce, rozdávají milé úsměvy plné pochopení na všechny strany.

A nakonec zmatení důchodci. Ti vypadají, jako by se ztratili v moderním světě, kde všechno jde tak rychle. Ale jejich odvaha vyrazit do světa je něco, co bychom si měli všichni vzít za vzor.

Takže až budete na letišti čekat na svůj let, nezapomeňte se rozhlédnout. Každý cestovatel má svůj příběh a je fascinující sledovat, jak se lidé chovají. Každý z jiného koutu světa a přitom tak stejní. A kdo ví, možná zažijete i nějaký ten humorný okamžik!

Robert Korselt, předseda RO TOP 09 Liberec

Štítky
Osobnosti: Robert Korselt
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme