Vláda se neobrací k občanům postiženým povodněmi zády,pane hejtmane

kandidát na senátora bloguje / marusiak.blog.idnes.cz

7. 9. 2010

Nemohu zůstat nadále němý, hluchý a slepý k posledním mediálním výrokům hejtmana kraje Eichlera, který v souvislosti s povodňovou katastrofou, která zasáhla mnoho jednotlivců a rodin, využívá svoji roli k napadání vládní koalice.Vláda uvolnila pro občany postižené povodní bezprostředně po katastrofě 45 mil.Kč, dalších 350 mil.vyčlenila z rozpočtu na jejich následky, vědoma si faktu, že pomoc se skládá z té rychlé, bezprostřední a dále následné, rozložené v čase, neméně důležité. Celkové škody v obcích a městech LK dosahují částky 5 – 6 miliard a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR pomůže v dalším období při obnově zdevastovaných obydlí a dopravní infrastruktury až do výše 50% této částky.Výše popsané skutečnosti komentuje hejtman Eichler slovy …“vláda se staví k občanům zády“./Radiožurnál 5.9./ Čtenář si bude muset obrázek udělat sám.

Na billboardech, které v tomto období zaplaví náš kraj, se občan Eichler staví ke spoluobčanům nikoli zády, ale bokem, má trpitelský výraz, pod ním je číslo konta kraje a on říká: „Děkuji“. Při svých spanilých jízdách po kraji /kolikrát vzal při tom do ruky lopatu?/ se postupně stylizuje do role ruského gubernátora, který objíždí svůj pašalík.

Neříká za ty postižené občany alespoň „děkujeme“. Ne. On říká „děkuji“. Jako kdyby ty peníze dávali jemu. Billboardová předvolební kampaň pana Eichlera bude stát nemalé finanční prostředky – ale tisíce metrů čtverečních popsaného papíru jednotlivým rodinám nepomohou. Nedávného oběda s předsedou vlády se hejtman rovněž rád zúčastnil, pojedl, popil – ale peníze nepřivezl, poděkoval za oběd a pak si hned postěžoval, že zase nic.

Jak se tedy vlastně chová v posledním roce kraj – jak on hospodaří s finančními prostředky pro „obyčejné lidi“?

Uvedu namátkou 2 příklady:

Hospodaření Krajské nemocnice Liberec a.s. a její ekonomické parametry dosahují v posledních letech díky novému vedení čísel, které by nám mohla závidět většina zdravotnických zařízení v kraji. Podařilo se obrátit ekonomický trend do plusových hodnot, dluhy po předchozím vedení jsou odstraněny, nemocnice investuje do drahých přístrojů pro pacienty a mzdy zdravotníků jsou jedny z nejvyšších v republice. Za této situace kraj, ústy svých představitelů radních, zamýšlel převést zisk vytvořený v nemocnici - cca 20mil.Kč - do dividend pro sebe! Jedině pod tlakem veřejného mínění k tomu nakonec nedošlo – ale, marná sláva, ten záměr tam byl a byl myšlen vážně.

Druhý příklad je neméně opovržení hodný. Již po povodních, cca před 14ti dny, došlo na kraji k porcování kapitoly 99 a cca 20mil.Kč, které starostové chtěli pro občany postižené povodněmi, dostaly sportovní svazy, tenisové kurty, fotbalové kluby a jiné, velmi v této době „potřebné“ organizace. Na povodně opět nic.

Jestliže se tedy dozvíme, o kolik méně billboardů si nechá vyrobit hejtman Eichler a jakou částku ze své volební kampaně věnuje pro lidi, jimiž se zaštiťuje, bude to sdělení prospěšné. Pokud by sociální demokraty zajímalo, jak je to u nás, tady je odpověď. 75% finančních prostředků, určených na senátní kampaň, jsem věnoval zatopeným oblastem. Společně s Rotary Clubem Liberec-Jablonec, jehož jsem členem, je to částka téměř půl milionu korun.

Takže – pane hejtmane – vláda se k občanům rozhodně zády neobrací a my, kteří ji fandíme, také ne. Někdy je třeba vážit slova. A třeba začínat těmi o tom, kolik bude stát Vaše kampaň.

MUDr. Jan Marušiak Ph.D., primář cévní a rekonstrukční chirurgie
Kandidát do Senátu Parlamentu ČR za TOP 09 s podporou starostů
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme