Prohlášení Městského výboru TOP 09 Liberec k neoprávněnému zásahu do kandidátní listiny pro komunální volby do zastupitelstva Města Liberec

21. 9. 2010

Členové liberecké TOP 09 zvolili v pondělí na řádném místním sněmu nové vedení Městské organizace TOP 09 v Liberci. Novým předsedou městské organizace byl zvolen MUDr. Luděk Nečesaný, lídr kandidátky TOP 09 v komunálních volbách do zastupitelstva Statutárního města Liberec. Nové vedení bylo zvoleno téměř osmdesáti procenty všech přítomných účastníků sněmu.

„Jsem přesvědčen, že odpovědnost volebního lídra kandidátky do komunálních voleb a také za povolební vyjednávání jde ruku v ruce s odpovědností za chod Městské organizace TOP 09. Důvěra téměř 80% hlasujících členů mne velmi těší“, okomentoval své zvolení volební lídr MUDr. Luděk Nečesaný.

Následující den po zvolení nového Městského výboru však bývalý volební zmocněnec pro podzimní volby za TOP 09 pan Karel Forejt zneužil své postavení a přesto, že byl z funkce volebního zmocněnce odvolán, neoprávněně nechal z komunální kandidátky liberecké TOP 09 vyškrtnout tři členy z první pětky. Forejt tak učinil bezprostředně poté, co Městský sněm jednomyslně potvrdil kandidátku do komunálních voleb. Z kandidátky tak byl nevratně vyškrtnut volební lídr MUDr. Luděk Nečesaný, živnostník Petr Burián a válečný veterán Bc. František Gábor.

„Jsme z toho v šoku a vnímáme to jako pomstu za odvolání pana Forejta z funkce člena Městského výboru TOP 09 Liberec“, komentují shodně krok volebního zmocněnce vyškrtnutí kandidáti. Krok pana Forejta „považujeme za nepochopitelné osobní selhání, které poškodí slušné lidi na kandidátce, velkou řadu voličů, kteří nám vyslovovali a vyslovují až ohromující důvěru. Pan Forejt zneužil velkou moc a odpovědnost, kterou volebnímu zmocněnci dává nedokonalost ve volebním zákoně. Uškodil tím slušným lidem na kandidátce TOP 09. Věřím, že nemůže ohrozit projekt TOP 09 a šanci na změnu poměrů v Liberci“, dodal Nečesaný s tím, že nastalá situace pozitivně ovlivnila soudržnost libereckých členů TOP 09.

Městský výbor TOP 09 bude i nadále usilovat ze všech sil o podporu voličů a dosažení co nejlepšího volební výsledku v komunálních volbách. Naše snaha o změnu v Liberci se tím nezmění, ba naopak. Městský výbor liberecké TOP 09 v těchto chvílích jedná o novém volebním lídrovi. Představit veřejnosti ho chceme ještě v tomto týdnu.

MUDr. Luděk Nečesaný
předseda MV Liberec