PRÁVO: Liberec před volbami: ODS kontra TOP 09

27.7.2010 / str. 04 / Zpravodajství

27. 7. 2010

Praha není jediným městem, kde se s blížícími se komunálními volbami zostřují vztahy nejen mezi donedávna neporazitelnými občanskými demokraty a jejich pravicovou konkurencí pod hlavičkou TOP 09, ale úměrně se stoupající napjatou atmosférou i uvnitř samotné ODS.

Mnozí její členové totiž nepřímo připouští, že šance na opětovné zvolení libereckého primátora Jiřího Kittnera (ODS), který je v čele radnice už třetí volební období, nejsou vůbec růžové.

Pokud by se jejich obavy naplnily, po dvaceti letech by ODS v Liberci ztratila vládu a s tím spojený i vliv.

Proti primátorovi, který má za sebou ve městě pod Ještědem jak řadu úspěchů, tak i mnoho sporných akcí, totiž postavila TOP 09 generálního ředitele a předsedu představenstva Krajské nemocnice v Liberci (KNL) lékaře Luďka Nečesaného. Právě ten má velké šance oslovit liberecké voliče.

V květnových parlamentních volbách navíc TOP 09 porazila ODS ve městě Liberci o téměř dvě procenta hlasů. Nečesaný je navíc novou a neokoukanou tváří politiky, která má za sebou výrazné úspěchy ve vedení krajské nemocnice. Tu dokázal během půldruhého roku spolu se svým týmem dostat z krize a červených čísel do velmi dobré kondice tak, že dokonce jako jediná v Česku vlastní dva certifikáty jakosti kvality poskytované péče.

Už v minulosti také působil jako krizový manažer v jiných nemocnicích v Česku. Čtyřicetiletý Nečesaný proto má voličům co nabídnout a navíc se těší podpoře mnoha špičkových lékařů na specializovaných pracovištích liberecké nemocnice.

Sporné projekty na radnici

Naproti tomu Kittner jako primátor musel obhajovat mnoho projektů, s nimiž se veřejnost zcela neztotožnila. Patří mezi ně i mistrovství světa v klasickém lyžování z února loňského roku, po kterém zůstal dluh v částce osmi desítek miliónů korun.

Nevýhodou pro kandidáty ODS do komunálních voleb je i fakt, že mnozí z nich jsou trestně stíháni pro porušování práv při správě cizího majetku kvůli prodeji pozemku o celkové výměře 3344 metrů čtverečních v dubnu 2007 za 1,49 miliónu korun bez výběrového řízení.

Celkem je v libereckém zastupitelstvu vedeno trestní řízení kvůli tomuto hlasování proti 23 zastupitelům z řad koalice a opozice, kteří se rovněž znovu budou ucházet o posty zastupitelů.

Spory uvnitř liberecké ODS ovšem nevznikly ze dne na den. V posledním roce z ní odešlo několik členů, mezi nimiž je například bývalý ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Zdeněk Kubr anebo podnikatel Petr Kupf. Někteří z nich se ucházeli o místo v TOP 09, ta ale o bývalé občanské demokraty neměla zájem.

O tom, že Kittnerova pozice uvnitř liberecké ODS, jejímž je předsedou, není nejsilnější, svědčí i fakt, že na poslední klíčové zasedání městského zastupitelstva na sklonku června nepřišli ani někteří zastupitelé ODS, nesouhlasící stejně jako ČSSD s návrhem na prodej pozemků na městském letišti. Primátor při pohledu na prořídlé lavice zastupitelů jej nakonec ani nepředložil.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme