× Pohněme s tím. Společně!

Podpořme Transparency International

13. 9. 2010

S úsměvem jsem zaznamenal snahu některých radnic a jejich zastupitelů absolvovat školení, které si zaplatí u soukromé firmy a na základě kterého dostanou potvrzení „Instituce bez korupce“. Školení úředníků probíhá elektronickou formou, nakonec se píše test. Soukromá společnost inkasuje za podobná školení na některých pražských radnicích až 750 tis.Kč.

Úředníci se následně chlubí vysvědčením o bezkorupčnosti – zaměstnanci úřadu jsou proškoleni v tom, že brát úplatky je protizákonné. Chudáci malí, oni to předtím nevěděli. Špinaví jsou najednou čistí, takový malý zázrak.

Také Vám to přijde směšné?

V tom případě doporučuji zajímat se více o to, jaké služby a s jakými soukromými firmami ta která radnice uzavírá smlouvy. Pokud Vám výše uvedený postup připadá jako odpustky ve středověku, nejste daleko od pravdy, i když máme rok 2010.

Výše popsaná praxe se zatím našemu městu Liberci vyhýbá a můžeme tedy pouze doufat, ve shodě s Transparency International, že i na naší radnici by podobné snahy o vystavení certifikátu o bezkorupčnosti musely být považovány za jeden velký podvod.

Ale – zajímejme se víc o veřejné dění! Poslední jednání zastupitelstva města Liberce před volbami je 16.září – nechystá tam naše milá koalice ODS a ČSSD ještě náhodou na poslední chvíli nějaké obchody či nezvratná rozhodnutí?

MUDr. Jan Marušiak, Ph.D.
kandidát na senátora za TOP 09 ve volebním obvodu Liberec

Volby: