× Pohněme s tím. Společně!

Petr Bušanský: Více peněz pro Liberecko. A Liberečany!

9. 9. 2011

„Čtyři největší města České republiky doposud neférově a na úkor všech ostatních obcí v celé zemi získávala do svých rozpočtů miliardy z rozpočtového určení daní," vysvětluje předseda TOP 09 v Liberci Petr Bušanský a dodává: „Nyní, díky návrhu ministra Kalouska, přichází zásadní a pozitivní změna. Jen Liberec by tak měl získat o více než čtyři miliony. Celkem by obce v Libereckém kraji zvýšily příjmy do obecních rozpočtů o 153.mil.  A to snad již v roce 2013."

Tento týden se například za nový návrh RUD postavilo během demonstrace v Ostravě na 120 starostů Moravskoslezského kraje. „Nový systém navrhovaný TOP 09 může po letech nespravedlnosti narovnat aspoň částečně poměr mezi daňovými příjmy obcí a velkých měst minimálně jedna ku třem," dokončuje Bušanský.

Každý se nyní může sám přesvědčit, jak se změní příjmy kterékoli obce v České republice. A to na přehledném vyhledavači: http://www.top09.cz/proc-nas-volit/politika/hospodarstvi/rozpoctove-urceni-dani-6607.html.

Návrh novely RUD sleduje tyto hlavní principy:

• Příjmy ze sdílených daní v průměru na každého obyvatele u největší obce (Prahy) a nejmenší obce (v počtu obyvatel) bude pouze trojnásobný rozdíl.  Nyní je to 4,5 násobek v neprospěch kategorie obcí s nejnižšími příjmy.
  • Zrušením některých centrálních dotačních titulů, které jsou určeny do území, se uvolní zhruba 7 mld. Kč, jimiž se posílí příjmová základna obcí.
  • Zrušením zvláštních koeficientů pro čtyři největší města - Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň (u Prahy, která je zároveň krajem, však bude zachován oddělený propočet). Uvedená čtyři města ve srovnání se svými dosavadními příjmy ze sdílených daní tak budou podle návrhu mít nižší přijmy. Pro Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň, bude toto snížení po dobu čtyř let částečně dorovnáváno, přičemž během tohoto období bude každý následující rok v kompenzaci nižší.
Petr Bušanský,
předseda RO TOP 09 Liberec