Neekonomická organizace MS v lyžování v Liberci

16. 9. 2010

Na úvod menší paralela týkající se odpovědnosti pořadatele. V roce 2006 pořádalo naše pracoviště Evropský kongres cévní chirurgie v Praze, s rozpočtem 1.5 milionu EUR. Akce byla připravovovaná 2 roky v týmu 5 lidí. Museli jsme se postarat o sponzory, spolupracovali jsme s Evropským výborem cévních chirurgů, jednotlivé položky rozpočtu kongresu byly profesionální organizací pečlivě den po dni sledovány. Nebylo myslitelné, abychom připustili změnu osoby, odpovědné za výsledek, v průběhu přípravy kongresu. Jedině chaos v organizaci či nepoctivé chování mohli ohrozit výsledek. Ten byl nakonec nadočekávání dobrý, s celkovým přebytkem 100.000,00 EUR, který byl připsán na účet Evropské společnosti cévní chirurgie.

V přípravě libereckého MS žalostně zkrachovala ekonomická stránka celé akce, kdy na prvním místě byla neprofesionalita zodpovědných lidí a chaotické uzavírání kontraktů s jednotlivými partnery. Předražené nabídky nebyly odmítány a levnější alternativy nákupu služeb a materiálu nebyly ani zvažovány. Výrazný zásah do završení chaosu v cash flow přípravy MS mělo státem nadirigované dosazení Kateřiny Neumannové do čela rozjetého peletonu, kdy ona jako čelní jezdec tušila jen málo, co se v peletonu za ní děje. Kdo jede jen na sebe, kdo na tým a kdo na čelního jezdce.

Po sportovní stránce dopadla celá akce výborně, soudě podle ohlasu zahraničních účastníků i mezinárodní federace a je velká škoda, že Liberec nedokázal tento sportovní úspěch lépe prodat veřejnosti. Nevím, kdese schovávali všichni ti liberečtí sporťáci, kteří pořádání této špičkové sportovní akce prolobovali - poslední půl rok před a v době mistrovství je nebylo vůbec vidět ani slyšet! V tichu domácí obrazovky nevystrkovali nos do prostředí, kde již značně, s rostoucím odporem veřejnosti, foukalo.

Patrioty na své město, kraj či zemi myslím ještě dlouho nedokážeme být. Je to škoda. Pořadatelství tak velké mezinárodní akce, jakým MS v klasickém lyžování bylo, by si na jedné straně zasluhovalo více pokory ze strany organizátorů ale zato více nadšení a hrdosti ze strany liberečáků.

MUDr. Jan Marušiak, Ph.D.
kandidát do senátu za TOP 09 ve volebním obvodu Liberec
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme