MF DNES: Šéf nemocnice chce být primátorem a zbavit město dluhů

24.7.2010 / str. 03 / Kraj Liberecký

24. 7. 2010

Ředitel liberecké krajské nemocnice Luděk Nečesaný se chce stát novým primátorem. V říjnových komunálních volbách kandiduje v Liberci za stranu TOP 09. Při vedení města se hodlá řídit tím, co se naučil ve vedení nemocnice: neutratit víc, než se vydělá, a když investovat, tak rozvážně.

LIBEREC Je dynamický, je ředitelem krajské nemocnice a jezdí na motocyklu. Luděk Nečesaný kandiduje na post primátora za TOP 09. Tato strana v Libereckém kraji v parlamentních volbách výrazně uspěla. V Liberci dokonce porazila i ODS a ČSSD. Nečesaný tak může být vážným konkurentem ODS a jejího lídra Jiřího Kittnera.

* Proč kandidujete na post primátora Liberce?

Je to kombinace více faktorů. Už jsem se nějakou dobu tak trochu rozhlížel a hledal další manažerskou i osobní výzvu, v tomto ohledu je nepochybně možnost vést či podílet se na vedení Liberce velmi lákavá. Druhýmmomentem byly impulzy od lidí z nemocnice, kteří vnímají skutečnost, že úspěšnost nemocnice je do určité míry závislá na stabilitě vlastníka, kterým je také město Liberec. No a v neposlední řadě přišla nabídka z TOP 09, od lidí, které znám, věřím jim a považuji je za slušné a s nimiž sdílím i názory, jak by se měla dělat a kterým směrem by se měla ubírat politika.

* Kolik procent hlasů vám může přinést skutečnost, že jste známý jako ředitel krajské nemocnice?

Vím, že politologové tvrdí, že lékaři, učitelé nebo ředitelé dostávají díky své známosti hlasy navíc. Pokud dostanu hlasy navíc, protože dělám ředitele jedné z nejlepších nemocnic v Čechách, rozhodně se za to stydět nebudu.

* Jaké konkrétní změny chcete v Liberci, pokud se stanete primátorem, uskutečnit?

Na konkrétní změny je ještě příliš brzy, navíc většina kroků bude více či méně kolektivním rozhodnutím. Nicméně trochu konkrétněji, chci, aby Liberec prošel podobnou proměnou jako nemocnice, která v době mého příchodu měla asi 200 milionů dluhů a neradostnou perspektivu. Nyní je z ní velmi kvalitní instituce, s dobrými ekonomickými výsledky, s jedněmi z nejvyšších platů ve zdravotnictví v Česku.

* Hovoříte o nutnosti vyrovnaného (tedy nezadluženého) rozpočtu města. Jak chcete dosáhnout snížení zadluženosti?

Jak jinak se dají snížit dluhy než tak, že neutrácím víc, než kolik vydělám. A když už investuji, pak odpovědně a rozvážně. Abych byl aspoň trochu konkrétnější, což při ne zcela detailní znalosti ekonomiky města není úplně lehké. Nemyslím, že všechny městské firmy jsou nutné, určitě se řada činností dá nakoupit napřímo a levněji.

* S kým si dovedete představit koalici a s kým naopak nikoliv?

Jsme připraveni jednat o koalici a podpoře v zásadě s kýmkoliv, kdo sdílí naše cíle, má zájem na prosperujícím řízení města a upřednostňuje nekonfrontační způsob komunikace.

* Je pravda, že TOP 09 má dohodu o spolupráci se skupinou kolem zastupitele a dalšího kandidáta Jiřího Šolce? Co je obsahem dohody?

Ne...

* Kolik procent hlasů chcete získat a kolik mandátů?

Všichni naši kandidáti mají co nabídnout a budou přínosem, tím jsem si jist. Čím více se jich do zastupitelstva dostane, tím samozřejmě lépe.

* Kdo bude oporou ve vašem týmu kandidátů?

Každý člověk na naší kandidátce má co nabídnout a může být přínosný. Pokud mohu tak rád zmíním lidi na předních místech. Na druhém místě kandiduje Dagmar Janusová, předsedkyně městského výboru TOP 09, podnikatelka, která vybudovala vlastní firmu a už dvacet let s ní úspěšně podniká. Kateřina Červená, ekonomka a už brzy budoucí právnička, má bohaté zkušenosti z praktického řízení firem. Nyní pracuje ve státní správě. Petr Burian pracuje jako úspěšný poradce v logistice a František Gábor, vojenský veterán z války v Zálivu, se zkušenostmi ze zastupitelstva na městě a na kraji, v současné době pracuje jako manažer v jedné akciové společnosti.

* Nebojíte se „pomsty“ ODS, která může vaši kandidaturu brát jako nevděk?

Za co by se mi mohli chtít mstít? Za to, že se chovám jako dospělý a svéprávný člověk a rozhodl jsem se jít do politiky? Znám řadu politiků, samozřejmě i z ODS. Většina jsou slušní lidé. Ne, já se nebojím.

***

Už jsem se nějakou dobu tak trochu rozhlížel a hledal další manažerskou » i osobní výzvu.

Jiří Kittner 47 let, ODS Od konce roku 1999 je primátorem města Liberec, které se za tu dobu hodně změnilo. Ve vedení města se uplatňuje výrazně jako politik, ale také jako ekonom. A dodal magistrátu nový symbol -motýlka. Ve své ODS má výrazné místo, a tedy i podporu. Před vstupem do politiky byl ekonomem v bývalém státním podniku Preciosa, pak působil v Komerční bance a v roce 1994 nastoupil do stavební firmy Syner. Je ženatý.

 

Jiří Šolc 32 let, Liberec občanům Do voleb povede jako kandidát na primátora sdružení, které podporuje dohromady několik stran - Starostové pro Liberecký kraj, KDU-ČSL a Strana zelených. Je kritický k magistrátu a i díky tomu se na veřejnosti proslavil. Ostře se například opírá do hospodaření organizačního výboru mistrovství světa. Působí na postu prezidenta Českého svazu mužů, je ženatý a má tři děti.

Zuzana Kocumová 31 let, Unie pro sport a zdraví Bývalá slavná běžkařka kandiduje do libereckého zastupitelstva potřetí. A poprvé na postu jedničky na kandidátce. V minulosti se proslavila například tím, že chtěla prosadit v centru města více zeleně a parků. Se stranou by chtěla získat kolem deseti procent hlasů a čtyři mandáty. Sportu se věnuje dodnes. Uplatnila se například jako komentátorka závodů běžkařů při přenosech České televize.

Jan Korytář 38 let, Strana zelených Výrazná opoziční tvář libereckého zastupitelstva jde do říjnových voleb jako lídr sdružení nezávislých kandidátů s názvem Změna pro Liberec. Ve Straně zelených si nerozumí s některými lidmi, a i proto se rozhodl zkusit uspět ve volbách s nezávislými osobnostmi. V libereckém zastupitelstvu je osmým rokem. Letos kandiduje potřetí. Patří mezi výrazné kritiky radnice. Je aktivní ve Společnosti přátel přírody - Čmelák.

Martina Rosenbergová 43 let, ČSSD Ve vyšší politice je poměrně novou tváří. Sociální demokracie ji do čela kandidátky postavila, protože chce představit voličům neokoukanou tvář. Pracuje jako referentka a o hlasy lidí se ucházela již během poslaneckých voleb v květnu, kdy získala pátý nejvyšší počet preferenčních hlasů mezi sociálními demokraty. Ráda čte, jezdí na horském kole a věnuje se turistice.

Dana Lysáková 54 let, KSČM Do libereckého zastupitelstva kandiduje potřetí. Tentokrát jako lídr. Ve volbách by chtěla získat tolik hlasů, aby Komunistická strana Čech a Moravy v Liberci posílila a získala místo tří mandátů čtyři. Komunální politice se věnuje již dlouho a zajímá se především o oblast školství. V zastupitelstvu by chtěla podpořit levicové programy a například rozšíření zelených ploch ve městě. Je speciální pedagožkou.

Foto popis| Kandidát Luďkovi Nečesanému je 39 let. Je ženatý a má dva syny. Lékařskou fakultu absolvoval v Hradci Králové. Generálním ředitelem Nemocnice Liberec se stal v roce 2007.

Foto autor| Foto: Lenka Hamšíková, MF DNES

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme