LIBERECKY DENIK: Koalici v Hodkovicích oslabili přeběhlíci. Přesto vyhrála

Zuzana Minstrová

15. 11. 2010

Hodkovice nad Mohelkou – Ještě bouřlivější a ještě delší než ve Vratislavicích bylo ustavující zastupitelstvo v Hodkovicích nad Mohelkou. Zde se spojilo sdružení DRS, TOP 09 a VV, které vedl starosta Antonín Samek, s Nezávislými v čele se známým opozičním bojovníkem Jaroslavem Hurtem.

Ačkoliv dva lidé z Nezávislých přeběhli ke třetí koalici místostarosty Petra Hanuse (SNK a Evropští demokraté), skončil nakonec bývalý místostarosta v opozici.

Všechna tři sdružení totiž získala od voličů stejný počet mandátů, rovných pět. Koalice starosty Samka a Nezávislých tak má nyní v patnáctičlenném zastupitelstvu těsnou většinu osmi hlasů.

„Zastupitelstvo bylo dramatické, dlouhé. Unavení jsme všichni. Cítím ale vnitřní uspokojení z toho, že budu moci pokračovat v tom, co jsme v minulém období začali,“ zhodnotil jednání nově zvolený starosta Antonín Samek s tím, že dvěma nejdůležitějšími úkoly je výstavba čističky vod v Jílovém a rekonstrukce tělocvičny. Oba projekty se ale bez dotací nepodaří uskutečnit.

Místostarostou se stal Jan Malý za Nezávislé, radu pak k nim doplnili Miroslav Matějka (DRS, TOP 09 a VV), Alena Urbánková (Nezávislí) a Jaroslav Hurt (Nezávislí).

Občanů přišlo rekordní množství, kolem sto padesáti. Nejčastěji se podle účastníků diskuse podivovali nad tím, že se nyní spojili dva někdejší rivalové, Samek a Hurt. „Budeme v opozici hlídat, jak plní koalice své předvolební sliby. Sami se také pokusíme něco svého prosadit. Prohráli jsme, co se dá dělat. Boj o koryta zvítězil. Takhle se na malém městě nikdy nepolitikařilo,“ podotkl Petr Hanus. Jak upřesnil bývalý místostarosta, oba zastupitelé za Nezávislé se přiklonili na jeho stranu kvůli způsobu koaličních jednání.

Protože se Hanus chtěl stát stejně jako Samek novým starostou, zákonitě musel jeden z nich skončit v opozici.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme